Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Kaasprijs krijgt klappen op verwarde markt

25 November 2022 - Klaas van der Horst

Goudse en Edammer foliekazen kregen deze week harde klappen te verduren in de markt. Producenten zien de vraag naar het product dalen en moeten meer moeite doen voorraadvorming te voorkomen. Soms betekent dit genoegen nemen met lagere prijzen, al doet het pijn en gaat dit ook de boeren raken.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vrijwel de hele zuivelmarkt blijft naar beneden gaan, maar het tempo van prijsdaling is niet overal even hoog. De melkpoeders waren deze week het meest prijshoudend, uitgezonderd volle melkpoeder. Daarvan ging de prijs deze week relatief hard naar beneden.

De relatief grote prijsdaling bij volle melkpoeder lijkt in ieder geval deels te zijn veroorzaakt door stevige verkoopkortingen bij Ierse producenten. Door een extra lang groeiseizoen is de Ierse melkproductie langer dan normaal blijven doorlopen, met als gevolg een extra groot aanbod van product.

Grote prijsspreiding
Het gevolg is onder meer dat volle melkpoeder voor prijzen onder de €4.000 wordt aangeboden. Daar staat tegenover dat Duitse producenten nog rustig €4.500 vragen. Er is dus een grote spreiding in prijzen, maar met extra aanbod aan de onderkant. 
Magere melkpoeder is ondertussen zo veel in prijs gedaald (niet deze week), dat het product onder de gemiddelde wereldmarktprijs kan worden aangeboden. Veel extra export levert dat nog niet op, omdat veel kopers ervoor kiezen om verdere prijsdalingen af te wachten.
 

Europees melkaanbod hoog
Die dalingen zijn mogelijk omdat de melkproductie in met name Noordwest-Europa inmiddels tussen de 5 en 10% hoger is dan vorig jaar. Er is aanbod genoeg, met aanhoudende prijsdruk. Deze week blijken de gevolgen daarvan vooral op de kaasmarkt, hoewel ook daar soms nog sprake is van een grote spreiding in verkoopprijzen. Cheddar en ook mozzarella noteerden gemiddeld iets hoger, zo blijkt uit data van DCA Markets.

Schokkende tender
Bij Goudse en Edammer foliekaas was een erg forse prijsdaling te zien. Zeker gezien het feit dat kaas tot nog toe relatief iets meer buiten schot is gebleven. Een belangrijke invloed op die sterke prijsdaling kwam van een inkooptender van een kaashandelaar/verwerker, die werd gegund op een prijs van €4.125 per ton. De verhandelde partij was relatief beperkt van omvang (nog geen 500 ton), maar de markt schrok van het feit dat een aantal partijen bereid was om zo goedkoop te willen inschrijven.

Sommige marktpartijen menen dat de sterke prijsdaling bij de foliekaas een overreactie is, andere stemmen willen dat hierna ook de melkpoederprijzen nog verder zullen dalen. Wie gelijk krijgt, zal de komende weken duidelijk worden.
De boterprijs ging ondertussen weer omlaag, maar de roomprijs kreeg een verdere impuls naar boven. Het vermoeden is dat dit laatste gebeurt vanwege toch iets meer vraag voor de kerstproductie. De prijs voor magere melkconcentraat bleef dalen.
 

De prijzen voor rauwe melk bleven deze week ondertussen relatief stabiel, maar wel op een niveau van enkele centen onder het niveau van de prijs die aan boeren wordt uitbetaald. De grondstofwaarde van de zuivelproducten (kaas, boter poeders) is ondertussen nog weer wat centen per kilo lager.

{{dataviewSnapshot(46_1669304780)}}

Voor de melkprijs belooft dit niet veel goeds, maar de verwachting is dat de melkveehouders de gevolgen pas in het nieuwe jaar zullen gaan voelen.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox