Shutterstock

Analyse Grondstoffen

India zet deur op kier voor meer suikerexport

24 November 2022 - Jesse Torringa

De afgelopen maanden was er veel te doen rondom de suikerexport in India, dat maar moeizaam van de grond kwam. Inmiddels lijkt er behoorlijk meer aanbod op de wereldmarkt te komen en zijn ook de eerste contracten naar Europa gesloten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen seizoen exporteerde India, de op één na grootste suikerexporteur ter wereld, meer dan 11 miljoen ton suiker. Dit jaar zou er fors minder aanbod zijn op de wereldmarkt doordat het land 15 november een exportlimiet vaststelde van 6 miljoen ton. Dit had als doel om de binnenlandse markt te beschermen tegen hoge prijzen door te weinig aanbod. Nu de verwerking van suikerriet, die 1 oktober is begonnen, in volle gang is, lijkt het erop dat het land voldoende suiker heeft voor die binnenlandse markt. Hierdoor staat de deur op een kier voor het verruimen van de exportlimiet.

Uitbreiding exportlimiet
Volgens de Indian Sugar Mills Association (ISMA) zal de regering waarschijnlijk de huidige exportlimiet verhogen met 2 tot 4 miljoen ton suiker voor het seizoen 2022/23, zo meldt de vereniging aan persbureau Reuters. Met deze beslissing komt het totaal op 8 tot 10 miljoen ton suiker. De Indiase consumptie wordt geschat op circa 27 miljoen ton suiker. Verschillende partijen uit de suikerbranche, waaronder ISMA, schatten de productie dit seizoen op 36 tot 40 miljoen ton. Dat betekent dus dat er zeker 9 miljoen ton over blijft om te exporteren.

Suikerexport naar Europa
De Indiase suikerfabrieken hadden al vroeg dit seizoen contracten vastgelegd voor de export van suiker. Inmiddels hebben zij van de 6 miljoen ton die geëxporteerd mag worden 3,5 miljoen ton vastgelegd in contracten voor het seizoen 2022/23, zo meldt ISMA. Daarbij zijn ook de eerste contracten voor de export naar Europa getekend. Volgens de Europese Commissie is er komend jaar een suikertekort van 1,1 miljoen ton. De productie wordt geschat op 15,5 miljoen ton en de consumptie ligt op 16,6 miljoen ton suiker in 2022/23.

Sinds november stegen de suikernoteringen op de Europese en Amerikaanse ICE weer fors. De Amerikaanse notering steeg meer dan de Europese, doordat de suikerproductie in Brazilië naar verwachting afnam en de productie van ethanol lucratiever werd. Inmiddels daalden beide noteringen weer licht nadat op 15 november bekend werd dat het exportquotum op 6 miljoen ton werd gezet in India. Nu woensdag (23 november) bekend werd dat het exportlimiet opnieuw wordt verhoogd, dalen beide noteringen verder. Gisteren sloot het Amerikaanse suikercontract op $19,57 cent per Cwt. Het Europese witte suikercontract voor maart (Liffe in de grafiek) sloot op $535,40 per ton, een kleine daling vergeleken met een week eerder.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden