Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Zorgen over Argentijnse tarwe, koersen in het rood

23 November 2022

De tarweprijzen op de Matif en de CBOT staan woensdagmiddag in het rood. Zorgen over de toegenomen concurrentie uit Europa en omstreken drukken de prijzen in Chicago omlaag. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij u past
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De verlenging van de granendeal zorgt voor concurrentie voor Amerikaanse exporteurs. Die komt ook uit Frankrijk waar inmiddels 97% van de wintertarwe is ingezaaid en 99% van de wintergerst. Beide granen bevinden zich in een goede tot uitstekende conditie. 

Toch zorgen de slechte staat van de wintertarwe in de VS en kleinere oogsten uit Argentinië en Oekraïne er waarschijnlijk voor dat de prijzen op termijn weer gaan stijgen. 

De vakbond van Oekraïense graanhandelaren maakte woensdag bekend dat de organisatie in het seizoen 2022/23, dat loopt van juli tot en met juni, 13 miljoen ton tarwe kan exporteren. Tot nu toe is er 6,3 miljoen ton tarwe geëxporteerd door Oekraïne. In het seizoen 2021/22 was dat 14 miljoen ton voor dezelfde periode. De totale graanexport in 2022 daalt naar verwachting van 86 miljoen naar 55 miljoen. 

In Argentinië baart de voortdurende droogte de handelaren zorgen. Waar de USDA nog uitgaat van een oogst van 15,5 miljoen ton tarwe, een flinke daling ten opzichte van vorig seizoen toen er een recordhoeveelheid van 22 miljoen ton werd geoogst, wordt er op sommige plekken al een beetje uitgegaan van een halvering. 

SovEcon schat de Russische tarwe-export voor november in op 4,4 miljoen ton. Daarmee komt de totale hoeveelheid geëxporteerde tarwe in de periode juli tot en met november uit op 18,9 miljoen ton, 2% minder dan dezelfde periode vorig jaar. Het Turkse TMO houdt eind november een aanbesteding voor de import van 455.000 ton tarwe. 

De tarweprijs op de Matif staat op het moment van schrijven op €324,75 per ton. Dat is een daling van 2,62% ten opzichte van de slotprijs van €333,50 per ton gisteren. Op de CBOT staat de tarweprijs momenteel 0,69% lager op $2.88.81 per ton. 

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox