Max Zvonarev / Shutterstock.com

Analyse Koffie

Colombia en Brazilië: lagere koffie-oogst verwacht

23 November 2022 - Max van der Heijden

De koersdaling van de arabicaprijs is eindelijk voorbij. Nadat de prijs afgelopen vrijdag het laagste punt sinds 9 juli 2021 bereikte, begon deze begin van de week weer te stijgen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijsstijging begon maandag met het nieuws dat Minas Geraïs vorige week slechts 72% van het historische gemiddelde aan regen heeft gehad. Na weken met positieve weersvoorspellingen ervoor zorgden dat de prijzen daalden, gebeurde deze week het omgekeerde. 

Daar kwam het nieuws bovenop dat het Amerikaans ministerie van landbouw de productieverwachtingen voor zowel Colombia als Brazilië naar beneden heeft bijgesteld. De Colombiaanse koffieproductie wordt nu ingeschat op 12,6 miljoen zakken, 3,1% lager dan de schatting in juni. De verwachting voor de Braziliaanse koffieproductie wordt vanwege ongunstige weersomstandigheden verlaagd met 2,66% naar 62,2 miljoen zakken. 

In Brazilië is het de arabica-oogst die naar beneden wordt bijgesteld, van 41,5 miljoen zakken naar 39,8 miljoen zakken. De verwachting van de robusta-oogst blijft ongewijzigd. 

Grote hedgefondsen hebben veel short posities gekocht op de beurs, waardoor de kans groot is dat ze die binnenkort moeten slijten. Dit kan voor een kleine koersstijging zorgen. 

Er zijn nog steeds factoren die een prijsstijging van de arabica dempen. Zo zorgde de nieuwe coronagolf in China voor zorgen over de vraag naar koffie vanuit dat land. Dat nieuws zorgde ervoor dat het arabicacontract tijdens de handelsdag maandag het laagste punt in meer dan zestien maanden bereikte. Ook bereikten de koffievoorraden in de ICE magazijnen dinsdag het hoogste punt in twee maanden tijd. 

Koersval en -stijging
Ten tijde van de vorige analyse stond de prijs van de arabicaboon op de ICE op $3.455,74 per ton, de prijs sloot vrijdag op het dieptepunt van $3.335,59 per ton, een daling van 3,44%. Sindsdien klom de prijs met 6,9% naar $3.567,08. Ten opzichte van vorige week steeg de prijs met 3,22%.

De Robustakoers steeg met 1,94% naar $1.837 per ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden