Cosun Beet Company

Trend Markt Starter

Meeste grondstofprijzen hoger, suiker gedaald

22 November 2022

Het lijkt erop dat Europese graanhandelaren hopen te profiteren van de lage prijzen. Aan de andere kant van de wereld zijn er zorgen over droogte en daalt de suikerprijs na weken van stijging. Dit is de Markt Starter voor dinsdag 22 november 2022. 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij u past
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons koersenbord. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
Op de Matif en de CBoT zet de trend in de koersen van de afgelopen dagen zich voort. De tarwe op de Matif wordt duurder, die op de CBoT wordt goedkoper. Het vooruitzicht op voldoende voorraad door de verlenging van de graandeal drukte de prijzen op de CBoT omlaag. Hoewel zorgen omtrent de droogte in Zuid-Amerika, waar de zwaarste regenval de belangrijkste gebieden mist, en de slechte omstandigheden van de Amerikaanse wintertarwe enige krimp beperken. Ook in het zuiden van Europa zijn er zorgen over het gebrek aan regen voor de wintertarwe, die al met al een goede start heeft gemaakt.

Soja
De sojabonen zijn op de CBoT heel licht in prijs gestegen. De Argentijnse regering gaat haar boeren meer betalen voor diens sojabonen, waardoor de kans groot is dat er eind november veel sojabonen op de markt komen. De Amerikaanse soja-export is groeiende, maar loopt wel achter op het schema van vorig jaar. 

Suiker
De suikerprijzen zijn maandag gedaald door nieuws dat de suikerproductie in het zuiden van Brazilië 7% hoger is dan vorig jaar en het hoogste punt bereikt in drie jaar. De Organisatie van Rietsuikerproducenten in Brazilië verwacht een grotere oogst voor volgend seizoen. 

Palmolie
Palmolie is de dag hoger geëindigd. Mede als gevolg van een sterke export voor de eerste twintig dagen van november. Ook de koersdaling van de Maleisische ringgit moedigde export aan. 

Koffie
De arabica- en robustaprijzen zijn maandag hoger gesloten door nieuws dat het weer in de Braziliaanse regio Minas Gerais niet ideaal was voor de koffieteelt. Dit nieuws zorgde ervoor dat handelaren hun shortposities wilden afdekken. Zelfs het nieuws van een sterkere dollar en zorgen over zwakkere vraag vanuit China kon de prijsstijging niet dempen. 

Aardgas
De gasprijs is maandag gestegen mogelijk door het nieuws dat de Europese Unie van plan is een prijsplafond in te voeren op het gas dat op contractbasis wordt verhandeld op de TTF. 

Brent-olie
Brent-olie is maandag lager gesloten door zorgen over de vraag en twijfels over het aanbod. Maandag hintte prins Abudalaziz bin Salman, de Saoedische minister van Energie, erop dat het land bereid is om productie terug te schroeven om vraag en aanbod beter met elkaar in balans te brengen. Als dat gebeurt, kan dit een prijsopdrijvend effect hebben. 

Euro/dollar
De euro/dollarkoers daalde maandag door een sterke dollar, die in waarde groeide door de stijgende vraag naar 'save haven'-valuta. De waarde van de euro werd ondermijnd door een daling van de opbrengst van de Duitse tienjarige staatsobligaties

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox