Shutterstock

Analyse Melk

Hoge melkprijs blok aan het been voor menig zuivelaar

16 November 2022 - Wouter Baan

Waar zuivelproducenten in Nederland de melkprijs blijven opvoeren, trappen onze zuiderburen inmiddels behoorlijk stevig op de rem. Na LDA heeft nu ook Milcobel de melkprijs verlaagd. Ze anticiperen daarmee adequaat op de fors afgewaardeerde zuivelprijzen in de afgelopen maanden. De uitlopende richtingen is typerend voor de marktsituatie waar melkverwerkers mee worstelen. De strijd om leveranciers is een van de oorzaken. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Doorgaans vertonen de melkprijzen kuddegedrag, maar daar is nu even geen sprake van. In Nederland voerden DOC Kaas, A-ware en Vreugdenhil recent nog een (nipte) verhoging door, maar daar gingen onder meer FrieslandCampina en Lactalis Leerdammer niet in mee. Cono was al wat eerder gestopt met het opvoeren van de melkprijs.  

Spotmelkprijs stevig afgewaardeerd
Het bepalen van de melkprijs is meer dan ooit precisiewerk. Kijkend naar de zuivelmarkt dan zijn verlagingen op hun plek. De grondstofwaarde van melk schuurt immers tegen €50 per 100 kilo aan, of is volgens sommigen daar zelfs al doorheen gezakt. Ook de spotmelkprijs is van een dikke zestiger teruggezakt tot €55,50. Desondanks zijn Nederlandse verwerkers huiverig om trendzetter te zijn in het verlagen van de uitbetalingsprijs. Nu de strijd om extra leveranciers in alle hevigheid gaande is, zijn ze huiverig om hun leveranciers of leden teleur te stellen.

Op de achtergrond speelt daarbij ook nog mee dat verwerkers kijken naar de gemiddelde melkprijs voor 2022. De onderlinge verschillen zijn vaak beperkt, waarmee een verlaging of verhoging net het verschil kan maken. Ongemerkt is de positie van melkveehouders in de keten dus verbeterd. Toch kunnen verlagingen niet heel lang meer uitblijven, zo klinkt in de wandelgangen. De uiteenlopende richtingen van de melkprijzen leggen overigens ook de individuele contracten van verwerkers bloot. DOC Kaas baseerde de prijsverhoging voor november bijvoorbeeld op gunstige Duitse retailcontracten, zo motiveerde moederbedrijf DMK. 

Belgische melkprijzen gaan terug
In België is de strijd om melkveehouders eveneens gaande, aangewakkerd door toetreders vanuit Nederland. Dat weerhoudt Belgische verwerkers er echter niet van om verlagingen door te voeren. Milcobel gaf vorige maand al aan dat er donkere wolken boven de zuivelmarkt hingen en maakte daarmee de geesten rijp voor een verlaging. Die verlaging is er nu van gekomen. LDA schroefde vorige week de oktobermelkprijs met €2 terug. Milcobel doet het met een min van €1,50 voor november iets rustiger aan. De zuivelcoöperatie geeft aan dat de verlaging een logisch gevolg is van de gestegen kosten in de keten en spreekt zelfs van 'hyperinflatie'. Daarmee overdrijven ze wel een beetje. Want hoewel de kosten voor levensonderhoud fors zijn toegenomen, is hyperinflatie nog lang niet aan de orde in de Westerse wereld.

Ondertussen is de zuivelmarkt aan het 'uitbodemen'. De opwaartse correctie van de melkpoederprijzen op de Global Dairy Trade bevestigt dit. De kaasprijzen staan medio november nog wel stevig onder druk, dus van een definitieve bodem is nog geen sprake. Toch zouden de stabielere poederprijzen weleens een voorbode kunnen zijn voor kaas denken marktinsiders, al moet dit natuurlijk nog blijken. Stabielere zuivelprijzen zouden veel verwerkers goed uitkomen, want de kloof tussen de grondstofwaarde van melk en de uitbetalingsprijzen is de afgelopen maanden behoorlijk groot geworden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden