Shutterstock

Analyse suiker

India gaat 36,5 miljoen ton suiker produceren

20 Oktober 2022 - Jesse Torringa

De eerste Indiase suikerraffinaderijen zijn begonnen met de productie van suiker en bio-ethanol voor seizoen 2022/23. Naar verwachting zal het land 36,5 miljoen ton suiker produceren. Dat nieuws was goed zichtbaar op de suikernoteringen ICE en Liffe.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

's Werelds grootste suikerproducent India produceerde het afgelopen seizoen 35,8 miljoen ton en doet daar voor seizoen 2022/23 een klein schepje suiker bovenop met 36,5 miljoen ton suiker. Met dat nieuws trad producentenorganisatie Indian Sugar Mills Association (ISMA) naar buiten tegen persbureau Reuters deze week. Daarnaast verwacht ISMA ook een productie van 4,5 miljoen ton aan ethanol. Vorig jaar was dat 3,2 miljoen ton.

Eindelijk duidelijkheid suikerexport India
Met deze hoge productie lijkt de export dit jaar makkelijker van de grond te komen dan werd gedacht. Eerder heerste er veel onzekerheid over de suikerrietopbrengsten waardoor de Indiase regering geen exportquotum wilde toezeggen voor het aankomende seizoen, omdat zij bang was dat de voorraden zouden dalen en daardoor de binnenlandse marktprijzen zouden stijgen. Inmiddels heeft de regering aangekondigd dat de export in twee delen zal verlopen dit seizoen. Het exportquotum van de eerste 5 miljoen ton suiker is zo goed als zeker, hoewel dit officieel nog niet is aangekondigd door de Indiase regering. ISMA stelt dat er gezien de productie in totaal in 2022/23 9 miljoen ton aan suiker geëxporteerd kan worden.

Volgens Reuters drong ISMA er al langer op aan om de exportquotums voor dit seizoen bekend te maken. Ook voor het tweede deel van de suikerexport pleiten zij voor meer duidelijkheid. Er moet geprofiteerd worden van de hoge suikerprijs en exportbestemmingen willen zekerheid hebben voor leveringen.

De andere grote suikerproducent en tevens 's werelds grootste exporteur Brazilië heeft het moeizamer dit seizoen. De overvloedige neerslag in het land blijft aanhouden waardoor de huidige suikerproductie vertraging oploopt. Ook heeft het weer een negatieve invloed op de suikerrietopbrengsten in het land. De Braziliaanse suikergroep Czarnikow verwacht inmiddels een suikerproductie van 32,5 miljoen ton in centrum-zuid, de voornaamste regio waar suiker geproduceerd wordt in Brazilië. Dat is opnieuw bijna 1 miljoen ton lager dan de vorige maand.

Suikernoteringen stabiel
De berichtgeving uit India over de productie voor 2022/23 was goed zichtbaar op de suikernoteringen van de Liffe en de ICE. De twee witte suikernoteringen sloten lager dan dat zij openden. De afgelopen dagen genoten de noteringen overigens van een stabiele markt, waarbij de moeizame oogst en productie in Brazilië beperkte invloed hebben. De Liffe sloot 18 oktober op $547,30 per ton suiker. De ICE-notering sloot op $18,67 per pond suiker.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden