Shutterstock

Analyse Suiker

Suikerproductie komend seizoen weer in de plus

6 Oktober 2022 - Jesse Torringa

De suikerproductie neemt aankomend seizoen weer toe en hersteld het tekort van afgelopen jaar is de verwachting. De suikernotering daarentegen is onstabiel en lijkt de klap die het een kleine maand geleden kreeg nog niet te boven.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De International Sugar Organisation (ISO) verwacht voor seizoen 2022/23 weer een productieoverschot van 5,6 miljoen ton suiker. Dit terwijl er afgelopen seizoen een tekort van 1,3 miljoen ton suiker was. Door een globale productiestijging van 7,8 miljoen ton suiker zal het totaal komend seizoen op 181,9 miljoen ton suiker uitkomen. De wereldwijde consumptie neemt toe met 1 miljoen ton, verwacht de ISO. Met name Brazilië is verantwoordelijk voor die productiestijging met ruim 5 miljoen ton ten opzichte van vorig seizoen. Dit maakt de mindere suikeropbrengst in Europa dit seizoen goed. De ISO verwacht namelijk dat in Europa 1 miljoen ton minder geoogst wordt vergeleken met 2020/21.

Suikerconcern Czarnikov voorspelt voor 2022/23 ook een wereldwijd suikeroverschot. Met 3,6 miljoen ton is dat een stuk minder dan ISO voorspelt. Zij wijten dat aan landen als Mexico, Thailand en EU-landen die een ongunstig groeiseizoen doorgemaakt hebben. Daarnaast schatten zij juist de suikerproductie in Rusland hoger dan verwacht in en is Brazilië minder leidend dan bij de ISO het geval is.

Ethanolproductie grote speler
Rabobank schroeft ook de prognose van de suikerproductie in Brazilië omhoog van 33 naar 34 miljoen ton suiker aankomend seizoen. Dat heeft alles te maken met de prijsdaling van bio-ethanol in het land waardoor de productie van suiker weer lucratiever is geworden dan de biobrandstof. Volgens de berekeningen van Rabobank moeten de benzineprijzen in Brazilië op dit moment met 20% stijgen en de accijns op benzine en ethanol op het oude niveau worden gebracht, wil de prijs voor de biobrandstof weer een vast concurrerend niveau bereiken. Momenteel is er nog veel onzekerheid over deze accijns gezien de verkiezingen in het land. Zo wil de huidige president de accijns juist laag houden en kan dat bij verkiezingswinst nog meer dalen. De ethanolproductie zal daardoor nog lager worden.

Suikernotering laat geen herstel zien
De notering van witte suiker in Londen lijkt nog altijd geen duidelijke weg te kunnen vinden na de forse daling halverwege september. Van een prijsherstel is ook geen sprake. De notering blijft schommelen rond de $530 ton, terwijl op 15 september het hoogste punt van $622 per ton suiker nog werd bereikt. Wel is er een correlatie te zien met het voorzichtige herstel van Brent-olie, die langzaam maar zeker weer stijgt in prijs. Een duidelijke richting ontbreekt echter. De schommelingen per dag zijn namelijk groot: woensdag schommelde de notering tussen een prijs van $530 en $540. Op het moment van schrijven noteert de Liffe $534 per ton suiker voor het novembercontract.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden