Scharfsinn / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Rusland wil geld lenen aan graanimporteurs

4 Oktober 2022 - Max van der Heijden

Rusland overweegt financiering te verstrekken aan importeurs van Russische granen. Daarvoor werkt het land samen met Eximbank en het Russische agentschap voor exportkrediet en investeringsverzekering 'om financiering te verstrekken aan buitenlandse bedrijven voor de aankoop van onze producten', dat vertelde landbouwminister Dmitri Patrushev aan zakenblad RBC. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

''Dit geeft ons de mogelijkheid om grote hoeveelheden te verkopen.'' De grootste kopers van Russisch graan zijn Egypte en Turkije.

Importeurs van Russische granen betalen momenteel in roebels of in hun lokale valuta, het aantal van deze deals groeit iedere maand. Rusland wil graag meer handelscontracten afsluiten waarvan de betaling in roebels gebeurt. Het land is daarover in gesprek met importeurs uit Turkije, Egypte en Iran. Patrushev besprak ook de gedeeltelijke mobilisatie van het Russische leger en de impact hiervan op het drukke oogstseizoen. Hij zei dat zijn ministerie zich zou inspannen om het goede verloop van de oogst te waarborgen. 

Volgens Patrushev heeft Rusland sinds 1 juli 2022 8,3 miljoen ton graan geleverd aan buitenlandse markten. Dat is minder dan een jaar geleden. De verwachting is dat deze achterstand tegen het eind van het jaar grotendeels is ingehaald. De inkomsten uit export van Russische landbouwproducten zullen dit jaar $40 miljard bedragen, een jaar geleden was dat $37,1 miljard. 

Intussen lijkt Rusland een koper te hebben gevonden voor een deel van de recordoogst van tarwe. Reuters meldde vrijdag dat Algerije 300.000 ton tarwe heeft gekocht van voornamelijk Russische oorsprong.

Tegenvallende tarweoogst
De Amerikaanse tarweoogst is de op een na kleinste van de afgelopen twintig jaar, zo werd maandag bekendgemaakt door het USDA, het Amerikaanse ministerie van landbouw. De oorzaak hiervan is de droogte op de zogeheten Plains in het Midwesten van het land. Het USDA verwacht dat de tarweoogst uiteindelijk uit zal komen op 1,65 miljard bushels (449 miljoen ton), 7,5% minder dan de vorige schatting en slechts 3,6 miljoen bushels (97.975 ton) hoger dan de oogst van vorig jaar.

Lentetarwe en durum kwamen dit jaar samen uit op 546 miljoen bushels (14,86 miljoen ton), 48% meer dan vorig jaar. Deze stijging was echter niet voldoende om de door droogte gedecimeerde oogst van wintertarwe te compenseren. De oogsten van 2022 en 2021 zijn de kleinste sinds de 1,606 miljard bushels (437 miljoen ton) in 2002. Tussen 20212 en 2021 werden er jaarlijks gemiddeld 1.987 miljard bushels (540,7 miljoen ton) tarwe geoogst. 

Het Crop Progress-rapport van het USDA verscheen maandagmiddag 3 oktober. De maïsoogst gaat trager dan verwacht, maar soja loopt voor op schema. Maïs is voor 20% geoogst, waar gerekend werd op 22%. Soja is voor 22% geoogst, waar handelaren rekenden op 20%. Het zaaien van de wintertarwe gaat trager dan verwacht en is nu voor 40% compleet. Handelaren gingen uit van 44%. 

Brazilië
In Brazilië zorgt regen voor vertraging bij het zaaien van de soja. Afgelopen donderdag was 3,8% van het totale oppervlakte soja ingezaaid, dat was een jaar geleden rond deze tijd 4,1%, meldt AgRural. Adviesbureau Safras & Mercado ziet het positiever in en schat dat komende vrijdag 4,5% van het totale oppervlakte soja is ingezaaid, dat is meer dan de 4% van een jaar geleden en ruim boven het vijfjarig gemiddelde van 3,1%. 

De Braziliaanse regering verwacht een recordopbrengst van 150 miljoen ton sojabonen dit seizoen en een recordoogst van 125,5 miljoen ton maïs, mits het weer geen roet in het eten gooit. StoneX verwacht dat de Braziliaanse sojaproductie uitkomt op 153,8 miljoen ton en de totale maïsoogst op 126,3 miljoen ton. 

Mest
Om tekorten en hoge prijzen in de toekomst te voorkomen willen de Verenigde Naties (VN) maatregelen nemen om de prijs van meststoffen omlaag te brengen. Dat meldt Reuters op basis van een VN-medewerker die betrokken is bij gesprekken om de Russische uitvoer van meststoffen zoals ammoniak, te verbeteren. De VN vrezen dat indien de export van deze materialen niet eenvoudiger wordt, de hoge prijzen uiteindelijk kunnen leiden tot tekorten. 

Rusland is een van de grootste exporteurs van meststoffen ter wereld en levert kali, fosfaat en stikstof. Het land produceert 13% van de totale hoeveelheid meststoffen. De export uit het land daalde de eerste helft van het jaar met 22%. Hoewel de Russische export van meststoffen sinds het Zwarte Zee-akkoord niet meer aan banden ligt, liggen er volgens de Russische president Poetin nog steeds obstakels op het pad. Die obstakels zullen waarschijnlijk een van de gespreksonderwerpen zijn voor de verlenging van de graandeal, die een duur heeft van 120 dagen.

Prijzen
Het decembercontract tarwe op de CBOT opende vandaag (dinsdag 4 oktober) hoog op $9,16 per bushel (€341,10 per ton), nadat het gesloten was op $9,12 per bushel (€339,61 per ton). Aan het eind van de ochtend staat de prijs op $9,18 per bushel (€341,73 per ton). Het novembercontract sojabonen sloot maandag op $13,74 per bushel (€511,50 per ton) en opende dinsdag minimaal lager op $13,74 per bushel en staat aan het eind van de ochtend op $13,79 per bushel (€513,15 per ton). Het decembercontract maïs sloot en opende op $6,88 per bushel (€274,65 per ton) en staat aan het eind van de ochtend op $6,83 per bushel (€272,66 per ton). 

In Parijs stond de prijs van het decembercontract tarwe op de Matif aan het begin van de handelsdag op €351,75 per ton. Het decembercontract maïs opende op €340,25 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden