Shutterstock

Analyse Rijst

Overstromingen en extreme droogte verstoren rijstoogst

27 September 2022 - Matthijs Bremer

De internationale rijstmarkt staat behoorlijk onder druk. Zowel droogte als hevige regenval verstoren de wereldwijde rijstproductie. De United States Departement of Agriculture (USDA) stelt haar wereldwijde oogstverwachting voor 2022 naar beneden bij. Voor het eerst in lange tijd neemt de internationale rijstproductie af. Dit is terug te zien in de prijs die in september op geen enkel moment onder de 17 dollarcent per CWT uitkwam.

De lage productiecijfers zijn het gevolg van tegenvallende oogsten in verschillende grote rijstproducerende landen zoals China, India, Pakistan en de Verenigde Staten. Vooral het weer speelde de rijstsector in deze landen parten. De VS had vooral last van droogte. In Pakistan, India en China werden periodes van extreme droogte afgewisseld met overmatige regengeval en overstromingen als gevolg.

De USDA heeft deze maand de verwachtingen voor de internationale rijstproductie in hun Rice Outlook met 4,4 miljoen ton naar beneden bijgesteld. Daarmee neemt de internationale productie van rijst voor het eerst sinds het jaar 2004/05 af. Volgens het USDA is de rijstoogst dit jaar 1,5% lager dan in 2021.

Grote Aziatische producenten
Vooral in China en India vallen de oogstcijfers tegen. De twee landen staan met stip op 1 en 2 als grootste rijstproducenten en verbouwen samen meer dan de helft van alle rijst op aarde. Vergeleken met vorig jaar neemt de gezamenlijke productie van de landen met 5,8 miljoen ton af.

Door de tegenvallende oogsten besloot India op 9 september tot een nieuwe exportheffing van 20% en een tijdelijk verbod op de uitvoer van breukrijst. De maatregelen hebben als doel de binnenlandse prijzen te controleren. Maar internationaal heeft de beslissing een prijsopdrijvend effect, aangezien het land verantwoordelijk is voor 40% van alle rijstexporten. De Indiase rijstexport zou volgens analisten dit jaar met een kwart kunnen dalen.

Bron: USDA

Wel bestaat de kans dat op korte termijn nog ongeveer 1 miljoen ton Indiase rijst op de wereldmarkt vrijkomt. Volgens Reuters staan door het Indiase exportverbod 20 schepen die met 600.000 ton rijst beladen zijn, vast in de haven van New Delhi. Daarnaast lag 400.000 ton rijst in de haven klaar om vervoerd te worden. India onderzoekt de mogelijkheid om deze partijen toch uit te voeren.

Overige landen
Ook de productiecijfers van de VS vallen tegen. Vergeleken met vorig jaar valt de rijstoogst in het land 0,85 ton lager uit. De productiecijfers van de VS waren sinds het productiejaar 1993/94 niet zo laag. De maandelijkse oogstverwachtingen van de USDA vertellen een nog ernstiger verhaal. Die vielen 0,55 miljoen ton lager uit dan vorige maand. Als deze raming klopt, wordt er in de Verenigde Staten dit jaar 14% minder rijst geoogst dan een maand geleden werd gedacht.

Toch is er een aantal landen dat de negatieve trend breekt. In Birma, Egypte, Indonesië, Iran en Nigeria steeg de rijstproductie met meer dan 100.000 ton. In Birma steeg de rijstproductie het meest met 0,45 miljoen ton.

Prijs
De tegenvallende oogstcijfers werken door in de prijs van rijst. Sinds 19 augustus staan de prijzen structureel boven de 17 dollarcent per CWT. Op 1 september bereikte de markt haar hoogtepunt met een prijs van 17,87 dollarcent, de hoogste prijs in ruim twee jaar tijd. Bij het sluiten van de markt op 23 september bedroeg de prijs 17,38 dollarcent.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Matthijs Bremer

Voor Foodbusiness covert Matthijs Bremer de vleesmarkt. Daarnaast volgt hij de eiwittransitie op de voet en schrijft hij wekelijks over de ontwikkelingen op de energiemarkten.

Analyse grondstoffen

Dreigend rijsttekort in zowel Europa als Azië

Nieuws Grondstoffen

Graan zet toon bij dalende voedselprijzen

Analyse Grondstoffen

El Niño hangt als donkere wolk boven Zuidoost-Azië

Achtergrond Grondstoffen

Met heffingen houdt India het eten goedkoop

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden