Shutterstock

Analyse Suiker

Suikernotering breekt door grens van €600 per ton

15 September 2022 - Jesse Torringa

De suikernotering heeft een forse stap omhoog gezet en noteerde afgelopen maandag (12 september) de hoogste prijs sinds tien jaar. De droogte, krappe suikervoorraden in importerende landen en stijgende kostprijzen zijn daarvoor de reden. Inmiddels is de notering iets gedaald maar deze blijft stabiel boven de €600 per ton suiker.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds de zomer van 2020 stijgt de suikerprijs op de Liffe langzaam maar zeker gestaag omhoog maar sinds dat Rusland is binnengevallen in Oekraïne is de suikernotering onstabieler dan ooit. Er werden behoorlijke pieken behaald zoals afgelopen zomer medio juli, toen de suikernotering de €600 grens nét niet overschreed, om vervolgens te dalen tot €500 per ton. De afgelopen periode leek de notering zich eindelijk in rustiger vaarwater te bevinden, maar dat bleek stilte voor de storm. Begin september was de notering nog €570 en in enkele dagen tijd steeg deze fors door. Het zijn meerdere factoren die de notering beïnvloeden en waardoor 12 september het hoogste punt van €614 per ton suiker werd bereikt. Die dag schommelde de notering behoorlijk en gisteren 14 september sloot deze op €604,80 voor het septembercontract.

{{dataviewSnapshot(48_1663212811)}}

Krappe suikervoorraden en droogte
Forse stijgingen en dalingen op de termijnmarkt zijn vaak het gevolg van ingrijpende beslissingen of nieuws, maar nu wordt de suikermarkt door meerdere redenen naar boven gestuwd. Met name de krappere suikervoorraden in verschillende importerende landen stuwen de notering omhoog, melden suikerhandelaren aan persbureau Reuters. Dat terwijl de suikerexport in India maar moeilijk op gang leek te komen doordat er nog geen richtlijnen voor het nieuwe exportseizoen – welke per 1 oktober begint van kracht zijn. Inmiddels is de kogel door de kerk en heeft de Indiase regering deze week officieel besloten dat er eerst 5 miljoen aan suiker geëxporteerd mag worden en later in het nieuwe seizoen mogelijk nog eens 3 of 5 miljoen ton. Contracten kunnen hierdoor worden getekend waardoor de export van start kan gaan in het nieuwe seizoen. De verwachting is dat 's werelds grootste suikerproducent ter wereld een recordopbrengst aan suiker gaat behalen dit seizoen maar het minimale de wereldmarkt opbrengt.

En waar de suikerraffinaderijen in India van start gaan, zo draait ook menig suikerfabriek in Europa weer door. Zo begonnen afgelopen dinsdag 13 september de fabrieken van Cosun Beet Company weer en ook in Duitsland, Frankrijk en Polen worden de eerste suikerbieten verwerkt. Alle suikerproducenten zijn inmiddels mogelijkheden aan het onderzoeken om energiekosten te besparen. Ook dat brengt de suikernotering weer omhoog. Daar komt nog eens bij dat er toch zorgen zijn om de Europese suikerproductie, hoewel de berichten daarvan soms lijnrecht tegenover elkaar staan. Zo vallen de opbrengsten in West-Europa ondanks de droogte niet overal tegen en is het suikerpercentage hoger dan gemiddeld vanwege de vele zonuren. In Nederland meldde Cosun Beet Company dat de suikerproductie naar schatting 6% hoger ligt dan het vijfjarig gemiddelde. Zo ook in Frankrijk, waar het Franse ministerie van Landbouw 13 september aankondigde dat de oogst van 2022 naar schatting 33,33 miljoen ton zal bevatten. Dat cijfer ligt net boven het vijfjarig gemiddelde. Het zijn en blijven schattingen en de opbrengsten verschillen per gebied behoorlijk. Daarnaast moet alles nog geoogst worden en zijn de bietencampagnes nog maar pas van start gegaan.

Gedurende het groeiseizoen hebben al meerdere Europese suikerfabrieken de uitbetalingen opgeschroefd. Sommige zelfs al meerdere malen. Inmiddels heeft ook Nordzucker Poland de prijs met €6 per ton verhoogd. De Poolse bietentelers komen nu uit op een prijs van€40 per ton suikerbieten.

Dalende notering verwacht
Inmiddels is de notering iets gezakt maar nog steeds boven de grens van €600. De nieuwste berichten lijken de notering echter onder druk te zetten. Zo heeft Brazilië, de tweede grootste suikerproducent ter wereld, opnieuw de accijns op brandstoffen verlaagd. Het gevolg is dat de winstmarges van bio-ethanol kleiner worden, wat er weer toe leidt dat suikerrietverwerkers de biobrandstof mijden en zich meer op het maken van suiker concentreren. Daarnaast blijkt uit de recentste cijfers dat de Braziliaanse suikerproductie in de tweede helft van augustus al met 5,7% is toegenomen. Daarnaast kunnen eindelijk de exportcontracten uit India getekend worden, wat ook druk en zorgen wegneemt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden