Food Cabinet

Nieuws Aardappelrooidag

Power to the Pieper: aardappel op menu houden

5 September 2022 - Max van der Heijden

De aardappel kan wel een steuntje in de rug gebruiken. Vandaar dat de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) en Food Cabinet voor het tweede jaar op rij dit weekend de Aardappelrooidag organiseerden. Vrijdag was de kick off in Emmeloord.

Waar de aardappel vroeger alomtegenwoordig was op het Nederlandse bord is er tegenwoordig concurrentie van onder andere rijst en pasta. Met de Aardappelrooidag wil de NAO mensen weer dichter bij de bron van het eten brengen. Uit het Nationale Pieperonderzoek blijkt dat 31% van de Nederlanders nog nooit op een boerderij is geweest en 58% nog nooit bij een aardappelboer. Bovendien kan 48% van de ondervraagden geen aardappelplant herkennen.

Een imagoprobleem heeft de aardappel niet. De pieper is nog altijd populair en 69% van de Nederlanders is trost op de aardappel en 81% eet minimaal twee keer per week aardappelen bij het avondeten. 

Iets van vroeger
"De aardappel heeft geen imagoprobleem, maar het is wel zo dat een deel van de jonge mensen en de jonge gezinnen denkt dat de aardappel nog iets is van vroeger. Vroeger aten we zes à zeven keer per week aardappelen. Nu is dat twee à drie keer per week wat nog best wel vaak is. Dat moeten we wel zo zien te houden",  aldus Dick Hylkema voorzitter van de NAO.

Om dat zo te houden besteed de Nationale Aardappel Organisatie veel aandacht aan de duurzaamheid van de pieper. "Op alle lijstjes van alle producten uit de land- en tuinbouw is aardappel eigenlijk het meest duurzaam. Wat betreft watergebruik en CO2-uitstoot'', vertelt Hylkema. Uit onderzoek van de NAO is gebleken dat duurzaamheid en lokale productie belangrijk is voor potentiële kopers. En dus wordt daar volop op ingezet. 

Aardappelen rooien met tv-kok Ramon Brugman
Voor de kick-off waren de kinderen uit groep 7/8 van basisschool de Schalmei uit Bant uitgenodigd. Want zo blijkt uit onderzoek: 73% van de ouders wil dat hun kinderen leren waar hun eten vandaan komt. 

Onder de gepassioneerde leiding van tv-kok Ramon Brugman leerden de kinderen met de hand aardappelen rooien en leerden ze ermee koken. Maar eerst volgde een openingswoordje van Hylkema. "Eten jullie wel eens aardappelen?", klonk de vraag. "Ja!", antwoordde een meerderheid van de aanwezige kinderen in koor. Vervolgens kwam de vraag hoe vaak de kinderen aardappelen aten, was dat één keer per week, twee keer of drie keer. Hylkema maakte aan de kinderen duidelijk dat chips en friet ook van aardappelen zijn gemaakt. En over dat veelzijdige gewas gingen zij van alles leren. 

Volgens Hylkema is de campagne Power to the Pieper, de slogan die vrijdag ook op de tasjes, schorten en truien van de organisatie prijkte, gekoppeld aan het gemak waarmee aardappelen bereid kunnen worden. ''Mensen moeten niet meer opzien tegen aardappelen, maar het zien als een heel mooi onderdeel van de maaltijd.''

Rooien voor dummies
Met een stoffen tas in de hand en soms gewapend met een riek mochten de kinderen het veld in om piepers te gaan rooien die ze vervolgens gratis mee naar huis mochten nemen. Maar niet voordat ze van Brugman een spoedcursus 'aardappelrooien voor dummies' kregen en het verzoek om de tanden van de riek niet per ongeluk in de voeten van hun klasgenoten te zetten. Dat rooien beviel de kinderen heel erg goed, sommigen beviel het zelfs zo goed dat ze niet uit het veld waren te slaan en graag nog een tweede tasje hadden gevuld. 

"Een heel deel van de consumenten heeft niet direct te maken met het boerenland, terwijl ze wel meer lokaal geïnteresseerd zijn, blijkt uit onderzoek. Dus we willen wel graag dat mensen toch weten dat in Nederland ook die aardappels geteeld worden, hoe dat in z'n werk gaat en dat er veel bij komt kijken', vertelt Hylkema.

Leren en koken
Na het rooien wordt de klas in twee groepen gespitst. Een deel krijgt aardappelles, een ander deel leert rösti maken van kok Brugman. De eerste groep krijgt van één boer les over de aardappel en wat er allemaal mee gedaan wordt. Naast de eerder genoemde friet en chips die van aardappel gemaakt worden, vertelt hij ook over aardappelzetmeel en waar dat allemaal voor gebruikt wordt, zoals lijm en het maken van etuis. Bewust of onbewust komt men elke dag in aanraking met aardappelen, lijkt de boodschap te zijn.

Na een les van circa drie kwartier waarin ook wordt verteld over de verschillende soorten aardappelen en de kinderen ook nog een spoedcursus suikerbiet en uien krijgen, wordt er geruild. En kan er  gekookt gaan worden. Op het menu staat rösti, gemaakt van geraspte aardappel, ui, ei en een aantal kruiden zoals dille, lente-ui en bieslook. Achter zes kleine buitenkeukentjes kunnen de kinderen in groepjes van drie aan de slag om hun eigen lunch te maken. 

Dat deden ze onder toeziend oog van Brugman en een assistent. Hun taak was onder meer er op letten dat de kinderen hun vingers er niet afschaafden en ze kennis laten maken met de verschillende kruiden waarmee ze konden experimenteren. Aan het eind van de bijzondere ochtend renden een aantal kinderen nog even het veld in om hun tas aardappelen tot de rand toe te vullen, waarmee de start van de Aardappelrooidag geslaagd lijkt.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden