Shutterstock

Analyse Koffie

Weersverwachting stuwt Arabica omhoog

31 Augustus 2022 - Max van der Heijden

De prijs van Arabicabonen zat al in de lift en is sinds de vorige analyse vrijwel alleen maar gestegen. Door de extreme droogte in Brazilië bereikten de prijzen afgelopen donderdag (25 augustus) het hoogste punt in meer dan zes maanden tijd.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sindsdien is de prijs enigszins gestabiliseerd en licht gedaald. Dit heeft niets te maken met een aangepaste weersverwachting, maar alles met een koersdaling van de Braziliaanse real. De munt verloor 1,5% ten opzichte van de dollar op dinsdag. Een week geleden was de sterke munt nog een reden voor exporteurs om hun koffie niet te verkopen. Nu worden ze aangemoedigd dat wel te doen. 

Volgens ruimtetechnologiebedrijf Maxar Technologies is de kans groot dat er als gevolg van La Niña ook de rest van het jaar weinig regen zal vallen in Brazilië. Dit kan een groter negatief hebben op de koffieteelt in dat land. Goed nieuws is er vanuit de ICE-magazijnen. Nadat de voorraad Aarabica daar half augustus het laagste punt in 15 jaar tijd bereikte, zit de voorraad weer in de lift en staat nu op 671.994 zakken. 

In Brazilië is de koffieoogst bijna klaar. Waar de nu groeiende koffiebonen geen baat hebben bij de droogte, profiteren de al rijpe bonen daar wel van. Vorige week was 95% van de koffie geoogst, iets minder dan de 96% een jaar geleden. De Arabica-oogst is voor 93% compleet en loopt daarmee gelijk met de oogst van vorig jaar, maar iets achter op het vijfjarig gemiddelde van 95%. De Robusta-oogst is afgerond.

Robusta piekt
De Robustaprijs is vergeleken met de analyse van vorige week licht gestegen. Na een piek volgde ook weer een daling. De koffieboon, waarvan Vietnam de grootste teler is, profiteert van de relatief lagere export in augustus en de oogstverwachting voor 22/23, die 2,2% lager is. De export in de periode januari-augustus 2022 ligt 14,7% hoger. 

Nu de koffieoogst in veel landen bijna voorbij is, kijken koffiehandelaren vooruit naar de oogst van volgend jaar. De prijs daarvan is al flink in beweging. Zo was er de snelle stijging van de koffieprijs in de afgelopen week na bekendmaking van het nieuws dat de droogte in Brazilië langer zou aanhouden, Deze ontwikkeling kan een negatief effect hebben op de oogst van volgend jaar en de prijs omhoog stuwen. Sinds de vorige analyse is de prijs van Arabicabonen met 3,69% gestegen naar $5272,35 per ton. De Robustaprijs is slechts met 0,22% gestegen, vergeleken met de vorige analyse.

{{dataviewSnapshot(50_1661941997)}}

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden