De prijzen van eetbare olies zijn na een piek in de periode van maart tot en met mei weer fors gedaald en in sommige gevallen zelf weer uitgekomen onder het niveau van vorig jaar. Dit komt niet alleen door het verdwijnen van de zorgen over de beschikbaarheid van deze producten sinds het begin van de oorlog in Oekraine.
De prijs van zonnebloemolie, waar het medio maart allemaal mee begon, zit momenteel net iets onder de $1.500 per ton. Dat is al weer zo'n $900 minder dan op het hoogste punt, maar toch nog boven de prijs van vorig jaar rond deze tijd. De prijs van palmolie, die in reactie op de zorgen over de aanvoer van zonnebloemolie ook naar een record steeg - versterkt door de exportstop van Indonesië - is ook weer gedaald en met eveneens zo'n $900 per ton. De palmolieprijs kwam in juli zelfs flink onder het prijsniveau van een jaar geleden uit, maar zit nu weer rond het niveau van vorig jaar, tenminste in Maleisië. Geleverd in Rotterdam zit de prijs nog steeds in neergaande lijn.
De beweging die bovengenoemde oliesoorten maakten sinds afgelopen voorjaar, is ook zichtbaar bij koolzaadolie en soja-olie. Nu de oogsten op het noordelijk halfrond en voor palmolie in Indonesië en Maleisië grotendeels achter de rug zijn, blijkt dat de beschikbaarheid van product in de meeste gevallen voldoende is voor humane consumptie.
Terugslag en stabilisering
Ook speelt mee dat de hoge prijzen van de afgelopen maanden tot een zekere terugslag hebben geleid. In India bijvoorbeeld is waar mogelijk overgestapt naar goedkopere oliesoorten. Dit is op meer Aziatische en Afrikaanse markten gebeurd. Daarnaast heeft China in de voorbije maanden ook minder eetbare olies gekocht door een afkoelende economie. De laatste twee weken lijken de prijzen iets meer te stabiliseren op een gemiddeld wat hoger niveau dan eind juli.