Shutterstock

Analyse Suiker

Suikerproductie Brazilië laagste in 11 jaar

25 Augustus 2022 - Jesse Torringa

De suikerrietoogst in Brazilië wordt opnieuw verlaagd in de belangrijkste productieregio tot 514 miljoen ton, de laagste opbrengst in 11 jaar. Door ongunstige weersomstandigheden en opnieuw een kleiner areaal staat de productie van suiker onder druk. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De weersomstandigheden zijn niet optimaal geweest voor de groei en boeren schakelden over naar winstgevendere gewassen zoals soja en maïs. Het areaal daalde met 3,2%. Dat vertelt de Braziliaanse overheidsinstantie Conab tegen Reuters. Conab verwacht in de nieuwste prognose dat de suikerrietoogst slechts 514 miljoen ton oplevert in de belangrijkste regio, terwijl in april dit jaar nog een opbrengst van 539 miljoen ton werd verwacht. De nieuwe oogstraming is kleiner dan de oogst van vorig seizoen, toen het land getroffen werd door de zwaarste droogte in negentig jaar. Er werd 525 miljoen ton suikerriet geoogst dat jaar. 

Op nationaal schaalniveau geldt voor Brazilië ook een lagere opbrengst dan vorig seizoen. Met de noordelijke regio's erbij wordt een opbrengst van 572,9 miljoen ton verwacht en een totale suikerproductie van 33,89 miljoen ton. Dat is nog altijd 3% minder dan in 2021/22. Met deze opbrengst wordt Brazilië nummer 2 van de wereld in suikerproductie achter India. 

Suikerproductie onder druk
De huidige suikerproductie verloopt ook minder dan verwacht in de belangrijkste regio van Brazilië. Het verpletteren van de hoeveelheid suikerriet bedroeg in de eerste helft van augustus 38,62 miljoen ton, wat 7% lager is dan verwacht. Dat heeft alles te maken met de weersomstandigheden. Die zijn momenteel ongunstig om te oogsten waardoor er minder grondstof beschikbaar is, meldt de suikerindustrie groep Unica.  

Recordopbrengst India
In India breekt het nieuwe seizoen voor suikerriet verpletteren vanaf september weer aan. Voor het nieuwe seizoen 2022/23 wordt in totaal een recordopbrengst verwacht van circa 40 miljoen ton suiker. Maar voor extra suiker op de wereldmarkt gaat dat naar alle waarschijnlijkheid niet zorgen. Integendeel, de Indiase regering heeft zo goed als besloten dat de exportlimiet van suiker 6 miljoen ton zal zijn, vooral om de binnenlandse markt te beschermen tegen hoge prijzen. De afgelopen jaren lag het exportniveau tussen de 8 en 10 miljoen ton suiker.

Ook neemt de bio-ethanolproductie komend seizoen toe. Deze wordt geschat op 4,5 miljoen ton. Dat was vorig seizoen 3,5 miljoen ton bio-ethanol. Een toename van 28% is dus de verwachting.

Suikernotering stabiel
De suikernotering op de Liffe heeft sinds begin augustus geen rare sprongen gemaakt. De notering is iets hoger dan begin deze maand en steeg op vrijdag 19 augustus na het nieuws dat Brazilië zijn laagste opbrengst in elf jaar behaalt van €538 naar €550 per ton suiker. Sindsdien is de suikernotering stabiel en schommelde deze de afgelopen dagen rond de €550 per ton suiker. Op het moment van schrijven (25 augustus) is de notering voor het septembercontract €551 per ton suiker.

{{dataviewSnapshot(48_1661416635)}} 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden