Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Zorg over droogte jaagt olijfolieprijs omhoog

15 Augustus 2022 - Redactie Foodbusiness

De droogte in Zuid-Europa jaagt de prijs van olijfolie de laatste weken steeds verder op. Ook de behoorlijk lagere oogstverwachtingen voor het komende jaar 2022/2023 helpen niet om de prijsstijgingen te temperen. Eind juli was de olijfolieprijs in Jaén, Andalusië al ruim 70 cent per kilo, bijna een kwart hoger dan op hetzelfde moment vorig jaar.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Inmiddels is de olie weer duurder geworden. De prijs in Jaén stond op 11 augustus op €3,70 per kilo, 5 cent hoger dan eind juli (prijs voor extra virgin olie).

Spanje produceert ruwweg de helft van alle olijfolie in de EU. Ook in Italië, Griekenland en Portugal lopen de prijzen verder op als gevolg van de droogte. 

Prognose USDA
Volgens de jongste prognose van de USDA zal de wereldwijde productie van olijfolie van 3,388 miljoen ton in teeltseizoen 2021/2022 (een record) zakken naar 2,82 miljoen ton dit jaar. In juni was er nog een verwachting van een productie van 3,24 miljoen ton, maar toen was er nog geen beeld van de droogte dit jaar. Van de EU is geen recente prognose voorhanden.

Niet alleen de olijven in de EU hebben dus last van de droogte, maar daar wel meer dan buiten Europa. De Europese olijfolieproductie zal naar verwachting van de Amerikanen van 2,235 miljoen ton afgelopen jaar dalen naar 1,9 miljoen ton in het nieuwe jaar. Dat komt neer op een vermindering van 15%. Buiten de EU daalt de productie naar schatting van 790.000 ton naar 712.000 ton, ofwel met zo'n 10%.

In Europa's grootste productieland Spanje lijkt de droogte het hardst toe te slaan. Daar is de verwachting dat dat productie met 25 tot 30 procent zal dalen.

Hogere prijs compenseert lagere productie
Tot nu toe maakt de sterk stijgende prijs veel van het (verwachte) productieverlies goed. In de regio Andalusië is volgens de Oliveoil Times een miljard euro meer verdiend in het voorbije jaar dankzij vooral de hogere olieprijs. Genoemde prijs van €3,70 per kilo af Jaén is een voorlopig prijsrecord. Vorig jaar rond ongeveer dezelfde tijd stond de prijs net onder de €3,00, twee jaar geleden lag die iets onder de €2,00 per kilo.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden