Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Bakkerijgrondstoffen blijven goed aan de prijs

12 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De prijzen voor de bakkerijgrondstoffen lijken wat te stabiliseren. Op de onderliggende grondstoffenmarkten blijft de onzekerheid echter overheersen. Dat maakt het inkoopbeleid voor de bakkerij niet makkelijker.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenoteringen op de internationale graanbeurzen hebben de afgelopen weken een flinke stap terug gedaan. De Matif is de graadmeter voor de Europese tarwemarkt die als referentie voor meel- en bloemprijzen wordt gebruikt. Sinds half juli is de tarwenotering op de Matif al een paar keer in de buurt van de €325 per ton gekomen. Die daling wilde echter niet doorzetten. Sterker nog, de laatste twee weken blijft de tarweprijs redelijk stabiel rond de €340 per ton hangen. De prijs heeft daarmee bijna €100 ingeleverd ten opzichte van de piek in mei, maar blijft nog altijd ruim boven de koers van een jaar geleden. Over hoe de markt zich verder ontwikkelt, durven experts geen uitspraken te doen. "De markt is en blijft uiterst volatiel", is een uitspraak die daarbij veel voorbij komt. Wat wel duidelijk wordt, is dat de markt nog niet bijster veel vertrouwen heeft in de graandeal tussen Rusland, Oekraïne, Turkije en de VN. De eerste schepen zijn inmiddels vertrokken, maar de tarweprijs klimt voorzichtig weer op.

De suikernotering op de Liffe heeft sinds half juli een flinke stap terug gedaan. De oorzaak van die prijsdaling werd veroorzaakt door een plotselinge vraag uitval naar suiker. Deze ontwikkeling hing nauw samen met de brandstofmarkt. Door een combinatie van factoren (hoge benzineprijs, wijzing van regeringsbeleid en dalende koopkracht door inflatie) is het voor Braziliaanse suikerrietverwerkers minder interessant om ethanol te produceren. In plaats daarvan verdwijnt er meer riet in de productie van (geraffineerder) suiker. Op de Europese en Nederlandse suikermarkt is dat effect overigens minder sterk voelbaar dan op de wereldmarkt. De laatste dagen laat de suikermarkt echter weer een herstel zien. Het is alleen even afwachten of die beweging doorzet.

Daling in zuivel
Op de zuivelmarkt is een voorzichtige daling ingezet. De spotprijs voor melk heeft een stapje terug gedaan en ook de prijs voor room is voorlopig even over het hoogtepunt heen. De zuivelproducten blijven overigens nog steeds historisch duur. Hoe de zuivelmarkt zich verder ontwikkeld, is lastig te voorspellen maar ook hier kunnen de gevolgen van de droogte nog een staartje krijgen. Als de droogte lang aanhoudt, moet een deel van de veehouders extra voer aankopen. Dat is op het moment flink aan de prijs. Bij een hoge melkprijs is de boer normaal gesproken er op gebrand maximaal melk te produceren. De (extra) kosten moeten daarvoor alleen wel opwegen tegen de kosten. Vanuit dat oogpunt valt het nog te bezien of de prijzen zakken richting de winter, zoals doorgaans gebruikelijk.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden