Shutterstock

Analyse Cacao

Valuta's en grote voorraad maken cacao grillig

8 Augustus 2022 - Max van der Heijden

Het was weer een periode van ups en downs in de koers van cacao de afgelopen weken. Nadat de waarde van cacaco eerst steeg door een zwakke pond, volgde eind vorige week een daling door een sterke dollar en een overdaad aan voorraad uit Ivoorkust. De koers zit begin deze week weer in de lift. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De regering van Ivoorkust maakte een week geleden bekend dat de cacaoboeren 2,38 miljard ton cacao naar de havens van Ivoorkust hadden gestuurd, 0,8% hoger dan een jaar geleden. Er is ook goed nieuws voor de cacaoverkopers: de oogst uit Ghana is 35% lager uitgevallen dan een jaar geleden en is met 658 miljoen ton de kleinste in twaalf jaar tijd. Dit komt door de droogte en de ziektedruk in het gewas. De verwachting is dat de oogst gaat herstellen in seizoen 2022/23 en met 31% gaat groeien in vergelijking met dit jaar. 

Ook de hoge vraag naar cacao doet de prijs geen goed. Waar de hoeveelheid verkochte cacao in de VS 1,5% lager ligt dan een jaar geleden, blijkt uit cijfers van chocoladegigant Barry Callebaut dat de wereldwijde chocoladeverkoop met 9,1% groeide in de eerste negen maanden van hun boekjaar. Dat laatste bedrijf kwam onlangs in het nieuws met een salmonella besmetting bij een van de fabrieken. Vorige week werd bekend dat Tony Chocolonely daardoor geen chocoladeletters kan leveren voor het sinterklaasseizoen. 

De cacaokoers op de ICE-beurs in New York staat op £1735 per ton, 1,86% lager dan twee weken geleden. Wel is de koers sinds vorige week licht gestegen. De koers van cacao is regelmatig grillig, hoewel de prijsfluctuaties kleiner zijn geworden. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden