Shutterstock

Nieuws FAO-prijsindex

Voedselprijzen lager dan een maand geleden

5 Augustus 2022 - Redactie Foodbusiness

De FAO-prijsindex was in juli 8,6% lager dan in juni, maar staat nog steeds 13,1% hoger dan een jaar geleden. De daling in juli was de sterkste sinds oktober 2008 en werd veroorzaakt door sterke prijsdalingen van plantaardige oliën en granen. Suiker, zuivel en vlees daalden ook in prijs, maar met mindere mate. 

De graanprijsindex daalde in juli met 11,5%, maar staat nog steeds 16,6% hoger dan een jaar geleden. De daling komt nadat alle graansoorten die in de index vertegenwoordigd zijn in waarde daalden, sommige met 14,5%. Dit was een reactie op het akkoord tussen Rusland en Oekraïne, om de blokkade van de Oekraïense havens aan de Zwarte Zee op te heffen. Ook is er nieuwe voorraad bijgekomen door de graanoogst op het noordelijk halfrond. Toch liggen de tarweprijzen nog 24,8% hoger dan een jaar geleden. 

De prijzen van de zogeheten voedergranen zoals maïs en gerst daalden voor de vierde opeenvolgende maand in juli met 11,2% maar zijn nog altijd 12,1% hoger dan een jaar geleden. De FAO denkt dat de deal tussen Rusland en Oekraïne medeverantwoordelijk was voor een daling van de maïsprijzen met 10,7%. Ook de vroege oogsten in Brazilië en Argentinië hielpen mee. De gerst- en sorghumprijzen zijn respectievelijk 12,8% en 12,6% lager in juli. Tot sloot daalde de rijstprijzen afgelopen maand voor het eerst in 2022. 

Plantaardige olie en zuivel
De prijsindex van de plantaardige olie stond in juli 19,2% lager dan in juni en bereikte daarmee het laagste punt in tien maanden. De scherpe daling komt door dat palm-, soja, raap- en zonnebloemolie in prijs daalde. Vooral doordat er vooruitzicht is op ruime voorraden palmolie uit Indonesië, 's werelds grootste exporteur daalde de prijs van plantaardige olie voor de vierde maand op rij. Ook daalden de prijzen van soja- en raapzaadolie door respectievelijk gebrek aan vraag en de verwachting dat er meer voorraad zal zijn. 

De zuivelprijsindex is 2,5% lager dan in juni, maar nog steeds 25,4% lager dan de waarde een jaar geleden. De prijzen voor magere melkpoeder daalden het hardst gevolgd door boter en volle melkpoeder. Deze daling volgt op een tamme marktmaand in Europa door de zomervakantie. Veel kopers hadden volgens de FAO voldoende voorraad om directe behoeftes aan te spreken en er was een lage vraag in China. De kaasprijzen blijven wereldwijd stabiel. Hogere verkopen in de toeristengebieden in Europa waren voldoende om de zwakkere vraag wereldwijd te compenseren. 

Vlees en suiker
De vleesprijs daalde in juli met 0,5%. Het is de tweede maand op rij dat de prijs daalt, daarvoor was er sprake van een zes maanden durende stijging. De schapenvleesprijzen daalden scherp door meer aanbod uit Australië. Er werd meer geslacht en er worden meer lammeren verwacht. De internationale rundvleesprijzen daalden door meer aanbod van de belangrijkste producenten in verhouding met de wereldwijde vraag. De varkensprijzen bleven stabiel ondanks het magere aanbod, doordat ook de vraag terugliep, vooral in de VS. De wereldwijde pluimveeprijzen bereikten het hoogste punt ooit. Dit komt door een hoge vraag en een klein aanbod door de verschillende vogelgriepuitbraken op net noordelijk halfrond. Dit ondanks de groei van export uit Oekraïne. 

Tot slot de suikerprijs. Die daalde met 3,8% in juli en daarmee is het voor de derde maand op rij dat de prijs daalt. Er zijn zorgen over de vraag vanwege de verwachting dat de economie minder hard zal groeien. Bovendien is ook de Braziliaanse real zwakker dan de dollar en is ethanol goedkoper, waardoor er eerder dan verwacht meer suiker is geproduceerd in dat land. Ook is er een indicatie dat er meer export zal zijn uit India en zien de productievooruitzichten voor het komende seizoen er goed uit. Dat de prijs niet verder daalde komt door zorgen over het warme en droge weer in Europa en het effect daarvan op de oogst. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden