Shutterstock

Analyse Suiker

Suikermarkt klimt weer iets op na grote daling

5 Augustus 2022 - Redactie Foodbusiness

De suikermarkt laat een licht herstel zien na de forse daling die half juli werd ingezet. De vraag naar ethanol speelt daarbij een belangrijke rol. Het Franse suikerbedrijf Tereos kwam donderdag met een opmerkelijke opbrengstprognose voor de Franse bietenoogst. De totale oogst valt volgens het bedrijf wel lager uit en dat vraagt om aanpassingen in de strategie.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De noteringen op de internationale suikermarkten beginnen weer enigszins te stabiliseren na de forse daling die halverwege juli werd ingezet. De suikerprijs blijft nu hangen op een niveau van net boven de €500 per ton.

Ontwikkelingen op het gebied van brandstof hebben in belangrijke mate de stemming op de suikermarkt bepaald. Het Braziliaanse oliebedrijf Petrobras heeft in juli de benzineprijzen verlaagd. Daarnaast heeft de Braziliaanse regering met verkiezingen in aantocht en stijgende kosten voor het levensonderhoud, besloten het verplichte bijmengpercentage voor biobrandstof niet te verhogen. Door de teruglopende vraag naar ethanol hebben de verwerkers van suikerriet de keuze gemaakt meer suiker te produceren in plaats van brandstof. Dat extra aanbod van suiker is dan weer goed merkbaar op de wereldmarkt.

De daling van de suikerprijs heeft de Indiase overheid er niet van weerhouden om de minimumprijs voor suikerriet te verhogen. De prijs is verhoogd van 290 roepies (€3,59) vorig jaar naar 305 roepies (€3,78) dit jaar per 100 kilo suikerriet, zo maakte de regering afgelopen woensdag bekend. In Uttar Pradesh, een belangrijke teeltregio, gaat de minimumprijs nog verder omhoog. Het grote aantal riettelers vormt daar een belangrijk electoraal blok. De vereniging van suikerproducenten heeft vrijwel direct na het bekendmaken van de hogere minimumprijs gevraagd om een hogere minimumprijs voor geraffineerde suiker. Volgens de vereniging ligt de minimumprijs voor suiker, die in 2019 voor laatst werd verhoogd, circa 20 tot 25% onder de kostprijs voor suiker, die omgerekend op circa €450 per ton ligt.

Strategie
De Franse suikergigant Tereos maakte donderdag bekend te verwachten dat de Franse bietenoogst boven het vijfjarige gemiddelde uit zal komen. "In Frankrijk is de gewasontwikkeling dit seizoen soepel verlopen, ondanks minder regenval. Zoals de zaken er nu voor staan zal de gemiddelde opbrengst voor het seizoen naar verwachting hoger zijn dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar", schijft het bedrijf in de toelichting op de kwartaalcijfers. De uiteindelijk opbrengst zal wel afhangen van het weer de komende tijd, voegt Tereos daar aan toe. Het bedrijf rekent wel op een kleinere totale opbrengst door een krimp in het bietenareaal, dat voor het vijfde jaar op rij kleiner is. Voor de langere termijn overweegt de coöperatie dan ook de verwerkingscapaciteit af te bouwen. Daarmee kiest Tereos een andere route dan Cristal Union die juist de bietenprijs wil verhogen om verzekerd te blijven van voldoende aanvoer van grondstof.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden