Shutterstock

Nieuws Importdata CBS

Nederland doorgeefluik voor Braziliaans product

7 Juli 2022 - Redactie Foodbusiness

Nederland is in de Europese Unie (EU) de grootste importeur van landbouwproducten als sojabonen, vruchtensappen en vlees. Dat is niet zo vreemd, gelet op de belangrijke rol van de Rotterdamse haven in de Europese logistiek. De laatste twee jaar is de importwaarde van Braziliaanse landbouwproducten in Nederland met 19% gegroeid tot €3,5 miljard. Viervijfde ervan wordt al dan niet bewerkt als re-export weer verder vervoerd naar andere Europese lidstaten.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft nieuwe cijfers over de Braziliaanse import van landbouwgoederen in Nederland gepubliceerd. De Braziliaanse landbouwexport is de laatste jaren fors gegroeid en inmiddels is het de derde landbouwexporteur ter wereld, na de Verenigde Staten en Nederland. Met name de Braziliaanse export van sojabonen is door zowel een groter invoervolume als een forse prijsstijging sterk in waarde toegenomen.

Nederland was in 2021 binnen de EU de grootste importeur van landbouwgoederen uit Brazilië. Op grote afstand volgen Spanje (€2,4 miljard), Duitsland (€2,3 miljard), Italië (€1,5 miljard) en Frankrijk (€1,0 miljard). Nederland importeert vooral sojabonen, sojaschroot, vruchtensappen, fruit en vlees. Spanje importeert meer sojabonen uit Brazilië dan Nederland, maar daarnaast relatief weinig andere agrarische goederen. Duitsland richt zich juist vooral op de invoer van Braziliaanse koffie. Er gaat nauwelijks koffie rechtstreeks van Brazilië naar Nederland.

Brazilië de grootste buiten de EU
Brazilië was in 2021 de grootste leverancier van landbouwgoederen van buiten de EU. Vlak erachter volgt oud-EU-lid Verenigd Koninkrijk, dat onder andere veel drank aan de EU-landen levert. Daarna volgen de Verenigde Staten (onder andere sojabonen en noten), Noorwegen (vrijwel alleen vis), China (onder andere vis en zeevruchten), Oekraïne (vooral maïs en zonnebloemolie), Indonesië (vooral palmolie), Argentinië (vooral sojaschroot), Turkije (onder andere fruit) en Rusland (vooral hout).

De meeste landbouwhandel vond echter binnen de EU plaats. Als deze handel wordt meegeteld was Nederland de grootste landbouwleverancier voor de EU, gevolgd door Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Analyse Grondstoffen

Lagere oogstprognose helpt niet cacaoprijs te temperen

Nieuws Grondstoffen

Graan zet toon bij dalende voedselprijzen

Nieuws Grondstoffen

Cacaosector zet zich schrap voor ontbossingswet

Nieuws Vlees & Eiwit

Super Bowl stuwt vraag naar vlees en kaas in VS

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden