Shutterstock

Analyse Koffie

Lagere voorraad geeft koffiemarkt nieuwe energie

22 Juni 2022 - Wouter Baan

De koffiemarkt beweegt al tijden lang op en neer. Op dit moment is de trend weer opwaarts gedreven door de Braziliaanse reaal die in waarde aantrekt ten opzichte van de dollar. Daarbij wordt het sentiment in de markt aangewakkerd door krappere voorraden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De International Coffee Organization (ICO) rapporteerde eind vorig week fors lagere voorraden. In mei waren de eindvoorraden nog 1,2 miljoen zakken, ondertussen is dit teruggezakt tot 981.000. Dit is het laagste niveau in maar liefst 22 jaar in deze tijd van het jaar. De lagere voorraden zijn waarschijnlijk een gevolg van toenemende verkopen vanuit Brazilië. De Braziliaanse reaal is de afgelopen tijd behoorlijk in waarde is gestegen. Recentelijk steeg de reaal naar zijn hoogste punt in twee jaar tot $0,217. Braziliaanse exporteurs zijn daardoor extra gemotiveerd om volumes naar de markt te brengen. En dat heeft impact op de wereldmarkt, gelet op de grootste exportvolumes vertegenwoordigen.

Koffieprijzen stijgen
Begin vorige week dook de Arabica-notering op de ICE in New York nog onder de grens $500 per ton. Ondertussen is de opwaartse lijn weer ingezet en steeg de prijs tot $5.122 per ton. Ook Robusta stijgt in waarde en noteert ondertussen weer boven het niveau van $2.100 per ton. Naast de genoemde prijsopdrijvende factoren zijn er in Brazilië ook zorgen over de droogte met betrekking tot de nieuwe oogst, al zijn die op dit moment niet heel concreet. Vooralsnog beperkt zich dit voornamelijk tot de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais, wat dan wel weer een belangrijke productieregio is. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden