Shutterstock

Analyse Suiker

Heeft de suikernotering voorlopig de piek bereikt?

2 Juni 2022 - Jesse Torringa

De notering van suiker tikte deze week net niet het niveau aan van afgelopen april op de Intercontinental Exchange (ICE). Deze stijging kwam vooral door het prijsniveau van ruwe olie, maar kent nog meer redenen. De piek lijkt momenteel echter bereikt te zijn.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De suikernotering behaalde afgelopen maandag met $574,70 bijna het niveau in april van $576,20, een minimaal verschil. De prijs van ruwe olie was daarvoor ook sterk gestegen waardoor suikerrietverwerkers de productie van ethanol nog altijd de voorkeur geven. Echter deed ruwe olie deze week een stap terug.

{{dataviewSnapshot(48_1654156423)}}

De prijs van ruwe olie ligt al enkele weken hoger en liep tot deze week gestaag op. De reden hiervoor is dat de Russische export van ruwe olie onder druk staat door het mogelijke importverbod op ruwe olie naar de EU. Ook de coronalockdowns in China zijn verantwoordelijk voor de prijsstijging. Echter daalde de prijs van ruwe olie afgelopen woensdag 1 juni door speculatie dat Saoedi-Arabië de olieproductie zou kunnen stimuleren na aandringen van de Verenigde Staten, zo meldt Reuters.

Hogere temperaturen in Brazilië
Een andere prijsopdrijvende reden zijn de zeer koude weersomstandigheden met lichte vorstschade in Centraal- en Zuid-Brazilië, het gebied waar veel suikerriet verbouwd wordt. Wat de schade precies is, is momenteel nog onbekend. Wel neemt de temperatuur momenteel weer toe waardoor (lichte) vorst de suikerrietteelt niet meer onderdrukt.

Ook daalden de vloeibare ethanolprijzen in Brazilië de laatste week van mei door de beperkte vraag naar het product, meldt het Centre For Advanced Studies (CEPEA). Het volume dat verhandeld werd, was in deze laatste week van mei het laagste sinds 21 januari dit jaar. Dat terwijl de productie van ethanol op een hoog niveau zit. Experts verwachten dat vloeibare ethanol verder daalt de komende week door de aanhoudende lagere vraag en de nog altijd verhoogde productie.

India produceert record aan suiker
Ondanks het exportverbod heeft India een record aan suikerproductie te pakken per 30 mei. De suikerproductie steeg met 15% naar 35,2 miljoen ton tegenover 30,6 miljoen ton vorig jaar, blijkt uit cijfers van de National Federation of Cooperative Sugar Factories Limited (NFCSF). Deze toename is voornamelijk te danken aan de suikerproductie in het gebied Maharashtra, de grootste producerende staat van het land. Daar zagen ze de productie stijgen tot 13,7 miljoen ton tegenover 10,6 miljoen ton vorig jaar.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden