Shutterstock

Analyse Palmolie

Palmolieprijs stijgt licht, Indonesië zet deur op kier

1 Juni 2022 - Klaas van der Horst

De prijs van palmolie op de wereldmarkt is deze week licht aangetrokken, tot $1720 per ton cif Rotterdam. Dat is $88 per ton meer dan ruim een week eerder. Toen zat de prijs op een driemaands dieptepunt van $1632 per ton.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Maleisië stond de settlementprijs op de termijnmarkt op $1.425,25 per  ton. De futures koers schommelt omgerekend rond de $1.450 per ton, wat ongeveer $40 dollar minder is dan een week eerder. Dit gebeurde tegen de achtergrond van goede oogstverwachtingen voor het nieuwe seizoen.

raapp
Palmolie was de laatste maanden voor Europese kopers veel goedkoper dan raapolie, ondanks de exportstop voor Indonesische palmolie.                                Bron Neste.

Export Indonesië nog niet op gang
In Indonesië ligt de export feitelijk gezien nog stil, al is er volgens de Indonesische media een handvol bedrijven die exportvergunningen heeft aangevraagd. Het ministerie van Handel stuurt er volgens de berichten op aan om de export toe te staan van zo'n 1 miljoen ton palmolie. Daarbij blijft ongeveer 20% van de totale productie beschikbaar voor de interne markt. Dit deel van de productie moet tegen gereguleerde prijzen worden verkocht.

Terug naar Rotterdam. Daar bleef de prijs voor raapolie - in een aantal gevallen een alternatief voor palmolie, maar duurder - hangen rond de $2.300 per ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden