Agrifoto

Analyse Uien

Tweespalt op uienmarkt tussen verwerker en teler

19 Mei 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Een goedlopende uienexport, relatief kleine werkvoorraad bij sorteerbedrijven en telers die vertrouwen uitstralen. Normaal zijn dat ingrediënten voor stijgende prijzen. Dit seizoen is dat anders.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Spelers op de uienmarkt geven verschillende signalen af. De telersprijzen op de regionale beurzen beginnen voorzichtig te stabiliseren, na meerdere prijsstijgingen. Ook de uienexport verloopt minder voorspoedig. Voor week 16 staat het voorlopige exportcijfer op 15.473 ton. Dat is weliswaar 1.200 ton meer dan in dezelfde week vorig jaar, maar steekt toch schril af tegen het weekgemiddelde van dit seizoen van 27.563 ton. De voorsprong op vorig seizoen is overigens nog altijd ruim, met 70.000 ton.

Dat is meteen ook een van de redenen voor het vertrouwen in de markt dat onder telers heerst. Daarnaast speelt een late start van het nieuwe seizoen, dat ook nog eens erg droog verloopt, een belangrijke rol. Telers met goede uien in de bewaring gokken erop dat in de staart van het seizoen meer in het vat zit.

Marge bij verwerker staat onder druk
Verpakkers zijn minder goed gestemd over de ontwikkelingen op de markt. De baalprijzen bewegen onvoldoende mee met de telersprijzen. Daardoor staan de marges onder druk. Weken waarin 50.000 uien geëxporteerd worden, zijn geen uitzondering meer. De sorteerlijnen in de tweede helft van het seizoen gevuld houden, wordt volgens diverse insiders een steeds grotere uitdaging. De afzet naar landen in Afrika zwakt na de jaarwisseling altijd af en dat geeft druk. Om orders binnen te halen, zien sorteerders zich gedwongen om met lagere marges genoegen te nemen. Maar doordat telers veel vertrouwen hebben in de markt zijn zij niet bereid zomaar te zakken in prijs.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden