Shutterstock

Analyse Cacao

Prijs cacao lijdt onder overvloedige voorraad

9 Mei 2022 - Kimberly Bakker

Onzekerheden over de consumptiecijfers van chocolade en andere cacaoproducten blijft de markt in z'n greep houden. Dat was ook afgelopen week terug te zien in de notering op de Intercontinental Exchange.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering voor cacao sloot afgelopen dinsdag (3 mei) op hoogste niveau in drie weken tijd, namelijk £1.774 per ton. Omgerekend gaat het om een prijs van €2.071 per ton. Onder meer de publicatie van de kwartaalcijfers van Hershey lagen daaraan ten grondslag. De grootste chocoladeproducent van Noord-Amerika presenteerde een kwartaalomzet van $2,22 miljard. Dat is meer dan de $2,07 miljard waar analisten vanuit waren gegaan. Het goede resultaat is voor Hershey ook reden om de verwachte omzetgroei voor heel dit jaar te verhogen, tot 10% tot 12%. Eerder ging de chocoladeproducent uit van een groei van 8% tot 10%.

Bovenstaande resultaten hebben het negatieve sentiment na de publicatie van de vermalingscijfers – waaruit bleek dat de Noord-Amerikaanse cacaovermaling in het eerste kwartaal met 2,8% is gedaald – naar de achtergrond verdreven. Dit in combinatie met het feit dat de International Cocoa Organization (ICCO) een daling in de wereldwijde cacaoproductie verwacht – tot 4,95 miljoen ton – had aan het begin van de week een prijsopdrijvend effect. Er wordt door grote instanties nog altijd rekening gehouden met een tekort van 181.000 ton cacao in seizoen 2021/2022.

Laagste punt in anderhalve maand
Toch hield dat positieve sentiment niet lang vast. Vrijdag 6 mei daalde de notering voor cacao op de Intercontinental Exchange alweer naar £1.714 per ton. Omgerekend is dat €2.001 per ton. Een overvloedige voorraad is daar een van de redenen voor. De gecertificeerde voorraden in de Verenigde Staten zijn afgelopen periode gestegen naar 5 miljoen zakken. Dat is het hoogste punt in bijna vijf maanden. Nigeria speelt hier een rolletje in. Uit nieuwe cijfers blijkt namelijk dat Nigeria in maart 31,4% meer cacao heeft geëxporteerd, tot 28.149 ton. Overigens ging die cacao niet alleen naar de Verenigde Staten.

Daarnaast blijkt uit nieuwe statistieken dat Ivoriaanse cacaoboeren in de periode van 1 oktober tot en met 1 mei zo'n 2,03 miljoen ton cacao naar de havens hebben gestuurd. Dat is een stijging van 0,5% in vergelijking tot dezelfde periode één jaar eerder. Verder maakte het ministerie in Kameroen bekend dat dit seizoen een productiestijging van 20% wordt verwacht, tot 350.400 ton. Tegelijkertijd zijn er analisten die verwachten dat de vraag naar chocolade en cacaoproducten komende tijd weer zal afnemen, als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de lockdowns in China. Deze factoren hebben allemaal een bearish effect op de markt.

Juist het feit dat er zoveel verschillende 'meningen' zijn over de consumptie van cacaoproducten zorgt ervoor dat ook voor de komende periode een schommelende notering wordt voorzien.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden