Shutterstock

Nieuws Kweekvlees

Overheid gaat investeren in cellulaire landbouw

15 April 2022 - Kimberly Bakker

De Nederlandse regering trekt €60 miljoen uit om de ontwikkeling van cellulaire landbouw te ondersteunen. Dat is gisteren (14 april) bekend geworden. Het is meteen de grootste publieke financiering ooit op het gebied van cellulaire landbouw. Mosa Meat, een van de oprichters van het consortium Cullular Agriculture Netherlands, is blij met het 'visionaire leiderschap' van de Nederlandse overheid.

De financiering van €60 miljoen is de eerste stap in een groter plan. Als onderdeel van het Nationaal Groeifonds – dat tot doel heeft om structurele economische groei te creëren door te investeren in innovatieve, economische sectoren – wordt voorgesteld om over de jaren heen €252 miljoen tot €382 miljoen te investeren in cellulaire landbouw. Een voorbeeld van cellulaire landbouw is de productie van kweekvlees. Het geld zal onder meer worden gebruikt om opleidingen in cellulaire landbouw te ontwikkelen, wetenschappelijk onderzoek te doen en maatschappelijke integratie te creëren.

'Nederland is de ideale plek'
Mosa Meat, een van de oprichters van het recent opgezette consortium Cellular Agriculture Netherlands – dat het voorstel heeft gedaan – is enthousiast over het 'visionaire leiderschap dat de overheid laat zien'. Ira van Eelen van de Stichting Nederlandse Cellulaire Landbouw ziet de toekomst voor cellulaire landbouw eveneens een stuk rooskleuriger in. "Nederland is de ideale plek. We hebben de basis gelegd voor cellulaire landbouw en zijn de op één na grootste exporteur van traditionele landbouwproducten. Nederland is daarnaast een krachtpatser op het gebied van alternatieve eiwit- en voedselinnovatie, heeft een koploperpositie in biotechnologie en is het eerste land dat onderzoek naar gekweekt vlees publiekelijk financierde."

Verwacht wordt dat de investeringen vanuit de Nederlandse regering in cellulaire landbouw tegen 2050 zo'n €10 miljard tot €14 miljard aan het bruto binnenlands product toevoegt. Ook worden aanzienlijke klimaat-, milieu- en gezondheidsvoordelen gerealiseerd. Mosa Meat doelt daarbij op een daling van 12 megaton in de emissie van CO2-equivalenten en tegen 2050 een afname van 100 tot 130 kiloton ammoniak per jaar. Leon Moonen, een van de leveranciers aan Mosa Meat, gaf eerder bij Foodbusiness al aan een 92% lagere methaangasuitstoot te hebben.

'Toekomst voor kweekvlees is er'
Degenen die al ingestapt zijn, zien een duidelijke toekomst voor producten als kweekvlees. Moonen: "Als het eenmaal in de schappen ligt of op het menu staat, weet ik zeker dat iedereen benieuwd is naar de smaak. Daarna is het aan ons om die consument vast te houden. Daar werken we aan. We willen de consument een beleving meegeven. Dat stukje beleving is iets wat we als sector een beetje vergeten zijn. Hier heb je de kans het vanaf het begin goed neer te zetten. In de toekomst heb je als consument platgezegd de keuze om vlees van een dode of een levende koe te consumeren. De keuze is dan – denk ik – snel gemaakt. En dan is het ook nog eens beter voor het milieu."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Analyse Vlees & Eiwit

Geeft de overheid impuls aan vleesvervangers?

Interview Laurens Zandbergen

Jan Zandbergen bedient vrijwel elke vleesmarkt

Opinie Pernille Kok-Jensen

Het wordt tijd voor Food met de F van Fun

Nieuws Vlees & Eiwit

Europeanen aten vorig jaar minder vlees

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox