Alf Ribeiro / Shutterstock.com

Analyse Granen

Maïs zorgt voor bodem op granenmarkt

5 April 2022 - Niels van der Boom

Na een daling van de tarwe- en maïsprijzen staan de koersen maandag 4 april weer in het groen. Vooral korrelmaïs krijgt met een positieve correctie te maken. Amerikaanse cijfers tonen een kleiner areaal maïs dan eerder werd verwacht. Samen met een fiks kleinere Oekraïense oogst heeft dit grote gevolgen voor de markt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het junicontract voor korrelmaïs op de Matif stond maandagmiddag 15:30 uur €7,50 per ton in de plus, tot €323 per ton. Vrijdagmiddag 1 april sloot de koers nog op €315,50 per ton. De laagste prijs sinds dinsdag 29 maart. Ook de maïsnotering op de CBoT in Chicago ging vrijdag omlaag. Ook hier wordt maandagmiddag weer een plus geschreven; van zo'n $10. Meer vraag naar maïs vanuit China helpt de Amerikaanse markt er bovenop.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) schat dat het areaal van korrelmaïs in de Verenigde Staten dit jaar groeit naar 36,22 miljoen hectare. Handelaren rekenden echter met een areaal dat bijna 10 miljoen hectare hoger lag. Dat is een duidelijk bullish signaal. Aanvankelijk werd dit door de markt niet opgepakt, althans niet voor langere termijn. De huidige voorraad - van 199 miljoen ton op 1 maart - was minder dan handelaren verwachtten. De tarwevoorraad viel juist zeer krap uit.

Voor tarwe geldt eveneens dat de prijs is gestegen, met $25 op de CBoT en met €2,75 per ton op de Matif tot €368 voor het meicontract. De nieuwe oogst (september) staat nu op €334,50 per ton. Maïs zorgt voor een belangrijke bodem, ook in de tarwemarkt. 

Kleinere Oekraïense maïsoogst
Ondanks de oorlog, heeft Oekraïne in maart 1,1 miljoen ton maïs kunnen uitvoeren, vooral per spoor. Dat is slechts 25% van het gebruikelijke niveau. Nieuwe schattingen komen voor dit jaar uit op een maïsareaal van 3,95 miljoen hectare. Dat was afgelopen jaar bijna 5,5 miljoen hectare. Er werd bij deze verwachting wel rekening gehouden met een 'staakt het vuren' in enkele weken. De kans daarop wordt nu steeds kleiner en dat signaal pikt ook de markt op.

Vasthoudend aan dit cijfer, dan komt de Oekraïense maïsproductie uit op 26,6 miljoen ton. Dat is 36% minder dan vorig jaar. Wanneer onvoldoende of niet tijdig bemest kan worden, dan daalt dit tot 21,6 miljoen ton. Er wordt momenteel wel gewerkt op de Oekraïense bedrijven; vooral in het westen van het land waar niet of nauwelijks wordt gevochten. Toch is het lastig om aan personeel te komen. Trekkerchauffeurs staan aan het front, diesel gaat naar het leger en kunstmest is niet voorhanden.

Oekraïne en de Verenigde Staten hebben gezamenlijk bijna de helft van de wereldwijde maïsexport in handen. In de Verenigde Staten is het al heel de winter en begin dit voorjaar droog. Dat hindert de uitzaai van maïs. Bij een gemiddelde oogst komt de opbrengst op 355,5 miljoen ton uit. Dat is een stijging van 7% ten opzichte van vorig jaar. Het is de vraag of die opbrengst gehaald wordt bij de huidige weersomstandigheden en vochttekorten. Met ook een kleinere oogst in Zuid-Amerika en de hoge brandstoffenprijzen is de bodem van de maïsprijzen solide.

Raapzaad blijft duur
Ook plantaardige oliën, meel en restproducten (zoals raapzaad) zijn hoog geprijsd en voor de langere termijn blijft dat zo. Analisten hielden rekening met één maand leveringsproblemen vanuit Oekraïne, nu wordt duidelijk dat dit veel langer is. Het land probeert wel grondstoffen uit te voeren, onder meer via spoorlijnen en de Roemeense haven Constanta in de Zwarte Zee. Ondertussen komen meer berichten naar buiten dat de Rusland bewust aanvallen uitvoert op graanterminals en exportlocaties in onder andere de havenstad Odessa.

Marktbureau Strategie Grains heeft de import van zonnebloemen door de Europese Unie, waarvan 90% uit Oekraïne komt, verlaagd met 800.000 ton. Een gevolg is dat in Europa dit seizoen meer zonnebloemen gezaaid gaan worden. Het zorgt er tevens voor dat de vraag naar koolzaad toeneemt en koolzaadproducten als olie en schroot.

Laat voorjaar?
De oorlog in Oekraïne blijft de granenmarkt bezighouden. Laait de strijd op, dan reageren de koersen direct. Andersom geldt dat ook: gloort er een sprankje hoop, dan daalt de koers. Wat nog maar weinig wordt gehoord, is een verandering in de weersomstandigheden in de Europese Unie. Het blijft in de meeste Europese landen droog, maar de temperatuur is fors gedaald. Recordlage temperaturen werden in onder andere Frankrijk en Duitsland bereikt.

Bovenstaande zet een rem op de gewasontwikkeling die in maart vlot van start ging. Gewassen als koolzaad zijn vroeg gaan bloeien en ondervinden nu hinder van de kou. Voorlopig blijft de maand april uit een heel ander vaatje tappen dan de maand maart. Dit kan ervoor zorgen dat het voorjaar van 2022 uiteindelijk een late wordt, met nadelige gevolgen voor de gewasontwikkeling.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden