Varga Jozsef Zoltan / Shutterstock.com

Analyse Koolzaad

Koolzaad tikt 1.000 euro per ton aan op Matif

24 Maart 2022 - Redactie Foodbusiness

Het termijnmarktcontract voor koolzaad op de Matif in Parijs bereikte woensdag het prijsniveau van €1000 per ton. Dat is een unieke gebeurtenis. Gedurende de dag steeg de prijs nog verder, om uiteindelijk fors lager de dag af te sluiten. Krijgen kopers hoogtevrees?

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Prijsniveaus van €500 per ton worden als zeer uitzonderlijk gezien bij koolzaad. In 2008, 2011 en 2012 gebeurde dat. Vervolgens raakte de markt gewend aan termijnmarktprijzen tussen de €300 en €400 per ton. Inmiddels is geen prijsgrens meer te gek. Woensdag 23 maart werd een niveau van €1.000 per ton bereikt bij opening van de Matif in Parijs. Vervolgens steeg de koers verder tot een top van €1021,75 per ton.

Lege schappen met plantaardige olie
Wie in de supermarkt op zoek gaat naar zonnebloem- of het alternatief: koolzaadolie, ziet waarschijnlijk een leeg schap. Nu Oekraïne van het wereldhandelstoneel is verdwenen, moeten bedrijven noodgedwongen op zoek naar alternatieven. Bijvoorbeeld voor het frituren van frites. Koolzaadolie is een enigszins vergelijkbaar project, maar de voorraad is uiterst krap.

De markt zit sinds 2020 in een opwaartse beweging. Een krappe oogst in Europa, door een uitgedund areaal, en een desastreus slechte oogst in Canada hebben voor koolzaadtekorten gezorgd. Europese lidstaten hebben meer koolzaad ingezaaid afgelopen herfst, en die uitzaai is ook goed gelukt. Daar heeft de markt op korte termijn echter niets aan. De oogstprognoses voor oogst 2022 liggen 7,5% boven vorig jaar.

Oekraïense oogst pakt kleiner uit
Oekraïne produceert, naast zonnebloemzaad, ook veel koolzaad. Het is één van de grootste exporteurs wereldwijd. Het areaal winterkoolzaad steeg in de herfst naar 1,41 miljoen hectare. Het hoogste niveau in dertien jaar tijd en 40% meer dan in 2021. De gunstige marktprijs heeft daarvoor gezorgd. Ondertussen wordt duidelijk dat deze gewassen lang niet allemaal op tijd bemest en gespoten kunnen worden. Het is in bepaalde streken levensgevaarlijk om je op het veld te bevinden. Agrarische bedrijven worden beschoten, machines rijden op mijnen of personeel durft en kan de straat niet op.

Wat dit voor gevolgen heeft voor de productie is onduidelijk. Dat de opbrengst lager uitvalt is zeker, maar de vraag is hoeveel. Ook heeft het weer nog een rol te spelen. Van de 6 miljoen ton die de Europese Unie vorig seizoen importeerde is 45% afkomstig uit Oekraïne. Europa moet nu koolzaad uit Australië en Canada halen, maar dan moet dit er wel zijn. Bovendien hangt daar een prijskaartje aan.

Krapte in huidige markt
De pijn zit vooralsnog vooral op de korte termijn. Het juli 2022-contract op de Matif, voor nieuwe oogst, sloot woensdag 23 maart op €766 per ton, nadat het piekte op €811,75 per ton. Dat is nog steeds een enorm hoog prijsniveau, maar een duidelijk verschil met de prijs voor het april 2022-contract. Dat is het laatste contract voor de oude oogst.

Naast een tekort aan koolzaad, wordt de marktprijs ook beïnvloed door de hoge prijzen op de energiemarkt. Koolzaadolie kan immers ook gebruikt worden als biobrandstof, wat bij dergelijke prijsniveaus overigens niet zo interessant is. Ook andere oliën zijn flink in prijs gestegen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden