De eindvoorraad van haver valt iets groter uit dan waar het Amerikaanse landbouwministerie één maand geleden rekening mee hield. Van een tekort is overigens nog steeds sprake. Al lijkt het er niet op dat dit dé belangrijkste thema’s in de markt zijn. De prijs wordt vooral bepaald door het onzekere sentiment op de algehele granenmarkt.
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) rekent voor seizoen 2021/2022 met een wereldwijde haveropbrengst van 22,69 miljoen ton. Dat is een kleine stijging ten opzichte van de verwachting in februari. Analisten gingen toen uit van een opbrengst van 22,65 miljoen ton. Voor de meeste grote teeltgebieden is de prognose gelijk gebleven. Zo komt de opbrengst in Canada nog altijd uit rond 2,6 miljoen ton, produceert de Europese Unie ongeveer 8,15 miljoen ton en is Rusland goed voor 3,73 miljoen ton. De Australische oogst is voor dit seizoen wel iets naar boven bijgesteld, tot 1,6 miljoen ton; eerder was dat 1,55 miljoen ton. Het Verenigd Koninkrijk komt uit rond 1,1 miljoen ton, gelijk aan langjarig gemiddelde.
Tegelijkertijd is de consumptieverwachting voor seizoen 2021/2022 omlaag bijgesteld. Het ministerie in de Verenigde Staten gaat uit van een consumptie van 23,3 miljoen ton. In februari werd gerekend met 23,34 miljoen ton. De Europese Unie komt uit op een consumptie van 8 miljoen ton. Dat is gelijk aan afgelopen seizoen, maar fors meer dan in de jaren daarvoor. Toen kwam de consumptie niet verder dan 7 miljoen ton. De opkomst van haverdranken ligt hier grotendeels aan ten grondslag. Een daling in de consumptie is zichtbaar in Noorwegen. In februari werd gerekend met 325.000 ton. Dat is in maart 315.000 ton. Canadese consumenten consumeren eveneens minder, op 1,7 miljoen ton. Dat was één seizoen eerder 2,34 miljoen ton.
Tekort houdt prijsniveau hoog
Als we de productie en consumptie naast elkaar leggen, dan wordt in één oogopslag duidelijk dat er een tekort is. Maar dat tekort – van 604 ton – neemt wel af. De eindvoorraad komt voor seizoen 2021/2022 uit op 2,24 miljoen ton, aldus het Amerikaanse landbouwministerie. Dat is een flink verschil met de 2,17 miljoen ton van één maand eerder. De eindvoorraad ligt zodoende weer in lijn met het meerjarig gemiddelde. Opvallend is dat de CboT-notering voor haver hier bijna niet op reageerde. Vlak na de publicatie van het rapport bleef de notering stabiel rond de $617 per bushel. Vandaag, dinsdag 22 maart, opende de notering op $698 per bushel. Dit terwijl vrijdag 18 maart nog een dieptepunt van $530 per bushel werd bereikt.
Onzekerheid speelt een belangrijke rol in het feit dat de prijs geen goede richting weet te kiezen. Net zoals op de algehele granenmarkt heeft elk nieuwsbericht momenteel effect op de notering; de 'goedlopende vredesbesprekingen' van vorige week stuwden de CBoT-notering omlaag, terwijl de 'opgelopen spanningen van dit moment' de notering weer een flinke duw naar boven geven. Rusland is immers, zoals hierboven te zien, een belangrijke leverancier van haver. Ook Oekraïne speelt met 480.000 ton een grote rol. Zet de oorlog voort, dan kan zomaar eens 4 miljoen ton haver ontbreken op de wereldmarkt. En dat tekort kan niet opgevangen worden met de huidige eindvoorraad.