Shutterstock

Analyse Palmolie

Prijs voor palmolie beweegt verder omlaag

16 Maart 2022 - Kimberly Bakker

De notering voor palmolie bereikte onlangs een hoogtepunt van ruim 8.000 Maleise ringgit per ton. Omgerekend betreft het een bedrag €1.730 per ton. Een prijsniveau dat door analisten als ‘niet houdbaar’ werd beschouwd en dat lijkt te kloppen.  

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze week is de Mdex-notering teruggezakt naar 7.280 Maleise ringgit per ton op maandag 14 maart, ofwel €1.580 per ton. Een 'vernietiging' van de vraag en de geruchten over goede gesprekken tussen Rusland en Oekraïne liggen ten grondslag aan de prijsdaling. "De lagere vraag komt vooral vanuit landen met een lager inkomen. Zij konden de hoge prijzen gewoonweg niet betalen", melden insiders. Wat ook een rol speelt in de recente prijsdaling is het feit dat Brent-olie goedkoper is geworden. De notering voor ruwe olie daalde naar $100,58 per vat op dinsdag 15 maart. Op dinsdag 8 maart werd nog een hoogtepunt van $129,55 per vat genoteerd. Palmolie wordt een minder aantrekkelijke optie voor de productie van biodiesel als de prijzen voor ruwe olie dalen.

Overigens betekent dat niet dat de prijs in de buurt van een 'normaal niveau' komt. Op dit moment ligt de notering zo'n 44% boven het prijsniveau van één jaar geleden. Daar zijn meerdere redenen voor. Eén daarvan is de verstoring van de export van zonnebloemolie als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Andere factoren zijn de droogte in Zuid-Amerika, het tekort aan arbeidskrachten in Maleisië gedurende de coronapandemie en de nieuwe exportbeperkingen in Indonesië. Dit laatste zorgt ervoor dat 's werelds grootste producent minder palmolie op de wereldmarkt kan brengen. Insiders zijn het erover dat de prijzen tot het tweede kwartaal van dit jaar rond dit prijsniveau blijven hangen.  

Daling in tweede helft van het jaar
Voor de tweede helft van het jaar zijn de verwachtingen totaal anders. Mogelijke stagflatie en/of een recessie kunnen de vraag behoorlijk onder druk gaan zetten, meldt analist Dorab Mistry. Zij verwacht dat de notering voor palmolie hierdoor rond de zomermaanden terugzakt naar 5.000 Maleise ringgit per ton, ofwel €1.081 per ton. In september wordt zelfs rekening gehouden met een prijs van 4.000 Maleise ringgit per ton. Een veel verdere daling is niet realistisch, omdat de productie van en vraag naar biodiesel hoog blijven.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden