Shutterstock

Nieuws Cashewnoten

Prijs cashewnoten beweegt voorzichtig omhoog

8 Maart 2022 - Kimberly Bakker

De prijs voor cashewnoten uit Vietnam is afgelopen week voorzichtig naar boven bewogen. Een toename in de koopactiviteit ligt daaraan ten grondslag. Of de prijsstijging komende periode door kan zetten, is koffiedik kijken. Wel zijn de exportvooruitzichten voor komende jaren positief.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gunstige weersomstandigheden ondersteunen de productie van cashewnoten in Vietnam, 's werelds grootste producent van de noot. Analisten schatten de oogst voor dit seizoen in op 400.000 ton, wat vergelijkbaar is met afgelopen campagne. Het is wel meer dan een paar weken terug; eind februari lag de oogstprognose nog rond de 370.000 ton. Toentertijd waren er veel zorgen over de gevolgen van de zware regenval aan het begin van de maand. In de derde week van februari viel gemiddeld meer dan 30 millimeter neerslag in de belangrijkste teeltregio's. Dat is tien keer meer dan normaal. Inmiddels blijkt dat de schade meevalt.

Positieve exportvooruitzichten
Ook de Vietnamese cashewnotenexport blijkt veerkrachtig. Afgelopen jaar – een jaar dat gekenmerkt werd door uitdagingen rond de coronapandemie – bereikte de exportwaarde van cashewnoten uit Vietnam een niveau van $3,66 miljard. Dat is een stijging van 14% in vergelijking tot één jaar eerder. Daarmee was het Aziatische land vorig jaar goed voor 80% van de wereldwijde export. Dit jaar wordt gerekend op een exportwaarde van $3,8 miljard. De belangrijkste bestemmingen zijn de Verenigde Staten, China, Nederland en Duitsland.

Analisten verwachten dat de wereldwijde vraag naar cashewnoten de komende jaren met 8% tot 10% per jaar toeneemt. De Europese Unie heeft daar het grootste aandeel in, met een jaarlijkse groei van ongeveer 5%. Op dit moment is ons continent al goed voor ruim 40% van de wereldwijde cashewnotenimport. Vietnamese exporteurs profiteren daar – door een vrijhandelsovereenkomst – behoorlijk van. Al is de verwachting niet dat de prijzen in de komende jaren sky high gaan. Het aanbod is immers veel groter dan de vraag.

Meer koopactiviteit
Hoewel de prijzen dus niet door het dak zullen gaan, is de recente toename in de koopactiviteit wel zichtbaar in de benchmark voor cashewnoten. Afgelopen week steeg de prijs met 1% tot $2,83 per pond. De benchmark heeft zich daarmee hersteld van het laagste punt in twaalf maanden tijd, van $2,80 per pond. Al sinds september beweegt de notering omlaag; in september stond de notering nog op $3,30 per pond.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden