Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Australiërs eten meer aardappelen dan ooit

21 Februari 2022 - Kimberly Bakker

Afgelopen jaar hebben consumenten in Australië meer aardappelen dan ooit geconsumeerd, meldt onderzoeksbureau Hort Innovation. Zowel in de supermarkt als buitenshuis werd vaker gekozen voor een aardappelvariëteit. In de vraag kon goed worden voorzien, want ook de productie steeg fors. Al verwachten agrarische ondernemers niet dat de recordproductie dit seizoen alweer wordt overschreden.  

Onderzoek van marktbureau Hort Innovation laat zien dat 87% van de huishoudens in Australië het afgelopen jaar aardappelen heeft gekocht in de supermarkt, met een gemiddelde van 1,7 kilo per winkelbezoek. Niet alleen in de supermarkt waren aardappelen in trek, ook buitenshuis werd vaker voor een aardappelgerecht gekozen. Zo'n 15% van de aardappeloogst ging richting de foodservice, wat meer is dan één jaar daarvoor. Het onderzoeksbureau geeft daarbij overigens geen percentage. Wel meldt Hort Innovation dat de productie met 5% steeg, ofwel; er waren 70.000 ton aardappelen extra op de markt.

Daar was duidelijk ook vraag naar, want de waarde van de totale Australische aardappelmarkt overschreed afgelopen jaar voor het eerst de grens van $800 miljoen. Dat is een stijging van iets meer dan $90 miljoen vergeleken met het jaar hiervoor. Het merendeel van de aardappelen in Australië werd geproduceerd voor eigen consumptie. Slecht 3% werd geëxporteerd. Concreet is dat 40.000 ton, ter waarde van $31 miljoen.

Oogst komt langzaam op gang
De aardappeloogst van dit jaar ziet er minder veelbelovend uit en komt maar langzaam op gang. De South East Potato Growers Association meldt dat agrarische ondernemers niet verwachten dat de opbrengsten het recordseizoen van afgelopen jaar gaan evenaren. Dit omdat er vrijwel geen 'zomerse regens' waren. Ook speelde hitte afgelopen maanden een grote rol in de ontwikkeling van de gewassen. De verwachting is dat er een gemiddelde opbrengst behaald wordt. Onder meer omdat 95% van de oogst in Ballarat (Victoria) vorige maand nog beschadigd is door stormen.

Wat ook een rol speelt, zo meldt de South East Potato Growers Association, is het feit dat agrarische ondernemers te maken hebben met stijgende inputkosten. Daarbij moet gedacht worden aan hoge prijzen voor brandstof en kunstmest. "Hoewel er recent enig herstel heeft plaatsgevonden, verwachten we niet dat dit doorzet", meldt de organisatie in een bericht.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden