Shutterstock

Achtergrond Paneermeel

Ontspanning in de markt van paneermeel

8 Februari 2022 - Rianne Nieuwenhuize

Door de lagere tarweprijzen is er wat ontspanning voor de markt van paneermeel. 'Je ziet de prijzen op de Matif nu wat dalen. Tegelijk zijn er natuurlijk nog wel veel zorgen bij molenaars en mengvoerbedrijven over de nieuwe oogst', aldus sourcingmanager Bauke Wierda van Royal Koopmans.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarweprijzen zijn flink gedaald op de Parijse termijnmarkt, doordat de spanning tussen Rusland en Oekraïne even bekoeld lijkt. Op vrijdag 4 februari noteerde maaltarwe €265, na een paar dagen van lagere noteringen. Een week eerder lagen de volumes nog op het hoge niveau van €290. Wierda benadrukt dat de Matif en de fysieke markt los van elkaar opereren. "De Matif wordt gedomineerd door het nieuws rond Rusland en Oekraïne. De vraag is in hoeverre dit werkelijk impact gaat hebben, of dat het bangmakerij is. In het nieuws ligt de nadruk op sensatie; dat geeft sentiment op de termijnmarkten."

"Tegelijk moet je bedenken dat toen de Krim werd geannexeerd in 2014, er amper wat veranderde op de Matif. Het belang blijft dat de granen goed blijven lopen, dat genereert natuurlijk cash voor beide landen die groot zijn in de tarwe-export. Ze geloven zelf al helemaal niet dat de export gaat stoppen. Sinds een paar dagen is het rustiger aan het 'front', en daardoor zie je nu wat ontspanning ontstaan in de tarweprijs."

Premies lopen op bij hoge eiwitsoorten
Het tarwe-aanbod is nog steeds schaars in met name de hogere eiwitsoorten. Dat zorgt voor spanning bij molenaars - met het oog op de aansluiting op de nieuwe oogst, geeft Wierda aan. Tot augustus blijft het dus zeker nog spannend in de markt wat de vooruitzichten zijn. "De premies lopen op bij de hogere eiwitsoorten. Dat hangt ook weer samen met wat er in Rusland gebeurt. Als de exportstroom als gevolg van escalatie wel stagneert, dan komt de vraag vooral bij de EU en de VS te liggen. Er is nog steeds weinig aanbod in de markt natuurlijk doordat de oogst in de VS tegenviel. Vooralsnog dus nog geen reden om hard te juichen", nuanceert de sourcingmanager.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden