Shutterstock

Analyse Kaas

Vaste kaasmarkt neemt even gas terug

26 Januari 2022 - Wouter Baan

Er is in januari een einde gekomen aan de prijsrally op de Europese kaasmarkt. Tegelijkertijd voelt de markt nog behoorlijk vast aan, maar is er wel veel onzekerheid over de marktsituatie in het tweede kwartaal.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen week lieten de DCA-noteringen voor Gouda en Edam voor het eerst sinds vorig jaar zomer een minimale teruggang zien. Dit kan gezien worden als een kleine correctie op een historische prijsrally. Zelden gingen de prijzen zo hard omhoog als in de tweede helft van 2021, waarbij de markt boven €4.300 per ton wist uit te stijgen. In historische context is kaas nu extreem duur. Cheddar steeg afgelopen week nog wel wat verder, maar ook hier is de rek eruit. De opleving is mede te danken aan de fors lagere melkaanvoer in Noordwest-Europa wat ook hap nam aan de kaasproductie. De Nedelandse kaasproductie daalde vorig jaar met een slordige 20.000 ton tot 953.000 ton, zo blijkt uit cijfers van het zuivelproductschap. 

Markt voorlopig even uitgeplust
Vooralsnog zijn er geen signalen dat de kaasmarkt in de komende weken onder druk komt te staan. Wel zitten de prijzen nu even aan de top. Dit komt doordat de vraag in het eerste kwartaal is teruggevallen, iets wat past bij het huidige jaargetij. Producenten en verwerkers hoeven momenteel minder diep te gaan om de orders rond te krijgen en kunnen even op adem komen van de drukte in de afgelopen maanden. Deze periode wordt gebruikt om de 'leeggeroofde' voorraden weer wat aan te vullen. Daarmee proberen producenten en verwerkers een buffer te leggen voor het tweede kwartaal, wanneer de vraag waarschijnlijk weer toeneemt.

De zuivelhandel is overigens wel wat terughoudend om posities over te nemen, omdat het onzeker is of de prijzen nog een stap kunnen zetten. Het risico op een prijsdaling is aanwezig, gezien de markt historisch gezien aan het plafond zit. Aan de andere kant is het met de huidige hoge inflatiecijfers de vraag in hoeverre historische wetten nog gelden. Wel is het zo dat supermarkten en inkooporganisaties moeten wennen aan de hoge prijzen en weerstand bieden. 

Einde lockdown extra impuls
De komende weken staan waarschijnlijk in het teken van kleine prijsschommelingen, waarbij de lage voorraden een stevig fundament vormen. De melkaanvoer loopt seizoensmatig weer op richting de seizoenspiek in mei. Dit hoeft allemaal geen probleem te zijn, wanneer de afzetcijfers richting het tweede kwartaal weer oplopen. Nu Nederland weer uit de lockdown is, kan dat de vraag een extra impuls geven.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden