Shutterstock

Analyse Koffie

Prijs voor koffie laat stevige dip alweer achter zich

26 Januari 2022 - Kimberly Bakker

Geruchten over een krapper monetair beleid in de Verenigde Staten en de geopolitieke spanningen tussen Oekraïne en Rusland hebben deze week flink wat effect op de markt voor koffie. Zowel robusta als arabica trapte de week af met een lagere notering. Die dip was echter niet van heel lange duur. Blijvende onzekerheid over de voorraden houdt de markt overeind.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen dagen ging het geluid dat de Amerikaanse centrale bank – de Federal Reserve – het monetaire beleid spoedig zal verkrappen. Zo'n krapper beleid schaadt doorgaans de risicovollere activatie, waaronder ook grondstoffen als koffiebonen vallen. Een algehele 'uitverkoop' van agrarische commodities was het gevolg. Ook de stijgende geopolitieke spanningen tussen Oekraïne en Rusland hebben effect op de markt. Dit leidde er in de afgelopen dagen toe dat beleggers de voorkeur geven aan activa in veiligere havens, zoals de Amerikaanse dollar. Grondstoffen in die valuta zijn daardoor relatief duurder geworden.

De onzekerheden die hierboven genoemd staan, dwongen de noteringen voor koffie omlaag. Vrijdag 21 januari sloot de koers voor arabica op de Intercontinental Exchange (ICE) op $5,24 per kilo. Na het weekend was daar nog 'slechts' $5,14 per kilo van over. Dit was het laagste niveau sinds begin januari. Al blijft het fors hoger dan een jaar eerder; toen stond de notering in deze periode op $2,72 per kilo. Robusta daalde in eerdergenoemde periode van $2,34 per kilo naar $2,32 per kilo. Ook dit is nog altijd een fors verschil met een jaar eerder.

Bovengenoemde dip was niet van lange duur. Dinsdagochtend – bij de opening van de beurs – werd al gesproken over een licht herstel. De vraag naar koffie is, volgens handelaren, veerkrachtig en deze grondstof kan volgens hen beter presteren dan andere grondstoffen in tijden van pessimistischere economische vooruitzichten. Dit heeft onder meer te maken met het verwachte krappe aanbod vanuit Brazilië in komend oogstseizoen. Dat land wordt daarom nauwlettend in de gaten gehouden. De prijsvooruitzichten kunnen gemakkelijk veranderen als duidelijk wordt in welke mate de vorst en droogte van vorig jaar een negatief effect hebben op de aanstaande oogst.

Robusta is rustig
Over het algemeen is er momenteel meer beweging op de markt voor arabica dan op die van robusta. Opvallend, want dit was afgelopen weken tegengesteld. Robusta daalde flink als gevolg van geruchten over een hogere export vanuit Vietnam. Cijfers zijn nu ook bekend. De Vietnamese koffie-export steeg in december naar 168.394 ton. Dat is 57,6% meer dan de maand ervoor. Vergeleken met een jaar eerder is nog wel een min zichtbaar, maar die is minimaal (-0,2%). Dinsdag 25 januari sloot de notering op $2,32 per kilo, gelijk aan één dag eerder.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden