Shutterstock

Nieuws Varkensvlees

Handelsoorlog pakt goed uit voor Spanje en Brazilië

26 Januari 2022 - Kimberly Bakker

De handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten suddert inmiddels al een aantal jaar voort. Beide landen moesten op zoek naar alternatieve leveranciers. Spaanse en Braziliaanse varkensvleesexporteurs profiteerden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

China heeft over de eerste acht maanden van afgelopen jaar in totaal voor $8 miljard aan varkensvlees geïmporteerd. In volumes gaat het om 2,8 miljoen ton. In vergelijking tot dezelfde periode één jaar eerder is de import nagenoeg gelijk gebleven, blijkt uit nieuwe cijfers van marktbureau IndexBox. Over heel 2020 importeerde de Aziatische grootmacht 4,3 miljoen ton varkensvlees. De Verenigde Staten speelden over de eerste acht maanden van afgelopen jaar nog steeds geen grote rol. De import vanuit dat land daalde met 36% tot 340.000 ton.

Brazilië en Spanje profiteren het meeste van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Spaanse varkensvleesexporteurs zagen de export met 70% stijgen tot 934.000 ton, ter waarde van $2,6 miljard. Braziliaanse exporteurs van varkensvlees realiseren een plus van 25% tot 481.000 ton. De importwaarde vanuit Brazilië bedroeg in 2020 zo'n $1,6 miljard. Dat is evenveel als de importwaarde vanuit de Verenigde Staten in 2020. De gemiddelde invoerprijs bedroeg dat jaar $2.761 per ton, een stijging van 22% vergeleken met een jaar eerder.

Analisten van IndexBox verwachten wel dat de Chinese varkensvleesimport dit jaar met ongeveer 5% daalt. Dit komt door de stijgende binnenlandse varkensvleesproductie. De uitbraken van Afrikaanse varkenspest zijn immers meer en meer onder controle. De Chinese overheid gaat grote varkenshouderijen in het land naar verluidt ook ondersteunen bij het uitbreiden van hun veestapel.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden