Shutterstock

Nieuws Chocolade

Amerikanen drijven cacaoprijzen omhoog

13 Januari 2022 - Kimberly Bakker

Amerikaanse consumenten drijven de prijzen voor cacao omhoog. Onderzoek van marktbureau IRI toont namelijk aan dat de detailhandelsverkopen van chocolade in de Verenigde Staten per kwartaal toenemen. Een lagere export vanuit Ivoorkust zorgt er tegelijkertijd voor dat de binnenlandse voorraden aangesproken moeten worden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de Verenigde Staten lijdt de cacaoverkoop niet onder de omikronvariant van het coronavirus. Een nieuwe analyse van onderzoeksbureau IRI laat zien dat de detailhandelsverkopen van chocolade in de Verenigde Staten met zo'n 5% per kwartaal toenemen. Tegelijkertijd zijn er signalen dat er krapte is in de aanvoer. Topverlader Ivoorkust stuurt namelijk steeds minder cacao naar de havens voor export, meldt Bloomberg. Tot en met 9 januari is een daling zichtbaar van 4,7%, ten opzichte van een jaar eerder.

Nu de export vanuit Ivoorkust zich op een lager niveau bevindt, moeten veel Amerikaanse kopers de binnenlandse reserves aanspreken. De gecertificeerde voorraden in de Verenigde Staten zijn daardoor in de afgelopen zeventien weken met meer dan 20% gedaald, ten opzichte van de piek van vorig jaar. Dit heeft een prijsopdrijvend effect. De notering voor cacao sloot woensdag 12 januari op $2.332 per ton. Dat is een kleine stijging vergeleken met de $2.302 per ton van vorig jaar.

Geen inflatie door reserves
Afgelopen jaar was cacao nog een van de slechtst presterende commodities op de grondstoffenmarkt; een gevolg van de ruime aanvoer. Dat is nu juist positief. Het overaanbod zorgt er namelijk voor dat chocolade een van de goederen is die op dit moment geen last heeft van inflatie en dus relatief goedkoop blijft. Dat helpt de industrie de uitdagingen van hogere kosten te vermijden, wat andere sectoren schaadt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden