Shutterstock

Analyse Suiker

Suiker laat tijdelijk een neerwaartse trend zien

13 Januari 2022 - Kimberly Bakker

De suikerprijzen hebben tijdelijk een neerwaartse trend laten zien. Maandag 10 januari zakte de notering op de Liffe naar het laagste niveau in vijf maanden tijd. Verbeterde oogstprognoses voor Brazilië, India en Thailand liggen daaraan ten grondslag. Toch blijft het volume suikerriet dat naar de ethanolindustrie gaat groot. De daling was dan ook van korte duur.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De suikerproductie in de Europese Unie zal – met het oog op normalisatie van de bietenopbrengst – hoger liggen dan één seizoen terug, zo is de verwachting van insiders. Er wordt gerekend met een productie van 15,7 miljoen ton; dat was vorig seizoen 14,7 miljoen ton. Südzucker, de grootste suikerproducent op ons continent, denkt daarvan zo'n 4,2 miljoen ton suiker te produceren. Eén seizoen eerder was dat 3,5 miljoen ton. Het bedrijf verwacht echter dat er alsnog extra voorraden nodig zijn. Dat komt door de hoge vraag, stelt het. Zo neemt dit consumptie dit seizoen – alleen in de Europese Unie – toe tot 14,8 miljoen ton.

Wereldwijd stijgt de suikerconsumptie in seizoen 2022/2023 naar verwachting tot 188,16 miljoen ton, stellen insiders. De productie daarentegen komt dat seizoen niet verder dan 184,12 miljoen ton. Met andere woorden: er wordt een tekort van 4,04 miljoen ton voorzien. In seizoen 2021/2022 ligt dat tekort zelfs op 6,63 miljoen. Südzucker heeft daar overigens niets over te klagen, want de winst steeg over het derde kwartaal naar €127 miljoen. Een stijging van 90% in vergelijking tot een jaar eerder. De omzet nam met 17,4% toe, tot €2,04 miljard. "Met een verder tekort op de wereldsuikerbalans blijft de wereldmarktomgeving voor ons positief", aldus Südzucker.

Groei van de ethanolindustrie
Het is een van de redenen dat de suikerprijzen op de Liffe in oktober en november het hoogste niveau in ruim vier jaar bereikten, tot €463 per ton. Inmiddels is de notering weer gedaald. Op maandag 10 januari werd het laagste niveau in vijf maanden bereikt: €424 per ton. Een verbetering in de prognose voor de Braziliaanse oogst ligt hieraan ten grondslag. Ook de suikerrietoogsten in India en Thailand zijn goed op gang gekomen en stevenen af op een bovengemiddeld resultaat. India oogstte afgelopen jaar ook al een recordvolume. Brazilië daarentegen oogstte afgelopen jaar 12% minder.

Dinsdag 11 januari heeft de prijs alweer een klein stapje naar boven gezet, tot €431 per ton. Onder andere omdat onduidelijk is hoeveel van die extra productie, zowel in India en Brazilië, daadwerkelijk wordt gebruikt voor de productie van suiker. In Brazilië liggen de suikerprijzen inmiddels onder de ethanolprijzen. Die laatste is dus interessanter. Ook India gaf afgelopen week al aan vol in te blijven zetten op de productie van ethanol. Helemaal nu de prijzen voor Brent-olie zijn hersteld tot het niveau van voor de omikronvariant; dit stimuleert de prijzen voor ethanol. Analisten verwachten dat fabrieken in Brazilië de productie van ethanol aan het begin van het suikerseizoen – in april – meteen zullen verhogen.

China is niet op de markt
Een factor die de suikerindustrie nog meer de ethanolproducerende richting op kan sturen, is het feit dat China geen haast heeft om suiker te kopen. Verwacht wordt dat de import onder het niveau van afgelopen jaar blijft. Dit omdat binnenlandse zoetstofprijzen dalen (als gevolg van de seizoensmatige productiepiek in januari) en vrachtvervoer over zee duur is. Verder speelt mee dat het land afgelopen jaar aanzienlijke hoeveelheden heeft geïmporteerd: 6,7 miljoen ton. Dat is veel meer dan het structurele jaarlijkse tekort van 5 miljoen ton. De voorraad is dus groot.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden