Shutterstock

Nieuws Argentinië

Argentinië voorziet plussen in graanoogsten

10 Januari 2022 - Kimberly Bakker

Verbeterde opbrengsten laten de graanoogsten in Argentinië plussen. Zowel de verwachting voor tarwe, maïs als sojabonen is naar boven bijgesteld. Wel meldt het land beperkingen in te stellen op de export van maïs en tarwe, waarmee het de inflatie hoopt te beteugelen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Buenos Aires Grains Exchange rekent voor seizoen 2021/2022 met een tarweoogst van zo'n 21,5 miljoen ton. Het is 500.000 ton meer dan de vorige prognose én een recordhoeveelheid. Op dit moment is de tarweoogst in het land voor iets meer dan 78% afgerond. Verwacht wordt dat alle tarwe eind deze maand van het land is. De gemiddelde opbrengst bedroeg afgelopen maand 3,28 ton per hectare. Het gemiddelde over heel het seizoen is nog niet bekend.

Ook de opbrengstverwachtingen voor maïs en sojabonen zijn positief. De maïsoogst komt volgens de Buenos Aires Grains Exchange dit seizoen uit op 57 miljoen ton. Dat is eveneens een record. Een paar weken terug werd nog gerekend met een opbrengst van 52,5 miljoen ton. De oogst van sojabonen komt in Argentinië naar verwachting uit op 44 miljoen ton. Dat is iets meer dan de 43,1 miljoen ton van afgelopen seizoen. Op dit moment wordt nog volop maïs en soja ingezaaid; de werkzaamheden zijn respectievelijk voor 73,3% en 60,2% voltooid.

Als de oogsten daadwerkelijk zo groot uit pakken – en misschien nog wel groter als het effect van La Niña afneemt, dan is er wellicht ook een kans dat de noteringen voor tarwe, maïs en sojabonen weer dalen. Immers, vraag en aanbod kunnen dan weer meer met elkaar in balans komen. Vandaag de dag staan de prijzen op de CBoT in Chicago voor tarwe op $7,46 per bushel, voor maïs op $6,04 per bushel en voor sojabonen op $13,77 per ton.

Beperking van export
Daarbij meldt Argentinië wel dat het land van plan is om de zendingen van maïs en tarwe in het nieuwe verkoopseizoen te beperken. Het land hoopt zo de lokale inflatie te beteugelen. De maïsexport wordt dan beperkt tot 41,6 miljoen ton en de tarwetransporten tot 12,5 miljoen ton. Deze quota blijven aanzienlijk hoog en overtreffen een eerder exportrecord voor maïs, en liggen dicht bij een tarwerecord dat in seizoen 2019/2020 is gevestigd.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden