Maciej Bledowski / Shutterstock.com

Achtergrond Varkensvlees

Veel onduidelijkheid over Chinese varkensvleesmarkt

6 Januari 2022 - Stef Wissink

Betaalbaar voedsel is een van de speerpunten van de Chinese regering. Varkensvlees speelt daarbij nog altijd een belangrijk rol; immers dit is en blijft een veel geconsumeerd product. Om voedsel betaalbaar te houden, is rust rondom de prijsvorming van belang. Dit geeft producenten zekerheid. Toch is er veel onduidelijkheid over de volumes in de Chinese varkensvleesmarkt. Hoe zit dat?

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de prijsvorming heeft de balans tussen de vraag en het aanbod uiteraard een duidelijk zegje. Maar over dat aanbod blijft veel onduidelijk. Uit de meest recente diertellingen blijkt dat het aantal zeugen eind november op een lager niveau lag dan een maand eerder. Al enkele maanden is een krimp zichtbaar. Insiders suggereren echter dat de krimp veel groter is dan het ministerie doet blijken.

De officiële gegevens laten zien dat het land eind november 42,96 miljoen zeugen telt. Dat zijn er 1,2%, ofwel 520.000 dieren, minder dan eind oktober. De groei van de varkensstapel, die na de uitbraken van Afrikaanse varkenspest behoorlijk snel werd ingezet, kwam een half jaar eerder al ten einde. Toen werden er, volgens cijfers van de overheid, nog 45,64 miljoen zeugen geteld. Het aantal zeugen was in de maand november zodoende met 2,68 miljoen stuks gedaald, ten opzichte van de telling in juni. Een teruggang van bijna 6%.

Twijfels bij cijfers
Hoewel een krimp van 6% in de Chinese varkensstapel al aanzienlijk is, trekken insiders de officiële cijfers alsnog in twijfel. Zij zien dagelijks dat de sector worstelt met Afrikaanse varkenspest en dat de reproductiecijfers van de ingezette zeugen flink lager liggen dan voor de uitbraken. Bovendien hebben de lage varkensprijzen afgelopen halfjaar gezorgd voor een gebrek aan vertrouwen bij varkenshouders, waardoor zij zeugen afstootten.

Een anonieme bron meldt het volgende: "In 2020 zijn op Chinese vermeerderingsbedrijven veel vleesvarkens ingezet als zeug. Dit was, ondanks de matige vruchtbaarheidscijfers, rendabel vanwege de extreem hoge varkensprijzen. In de loop van vorig jaar werd het rendement minder en uiteindelijk zelfs negatief. Veel bedrijven hebben enorme aantallen van de in 2020 opgezette zeugen laten slachten. Dit heeft afgelopen jaar geleid tot een zeer groot aanbod van zware varkens, en een navenant groot aanbod varkensvlees".

Ook wordt door insiders gewezen op het opvallende en snelle herstel van de Chinese zeugenstapel. Volgens hen geeft dit aan dat de herbevolking voor een aanzienlijk deel is ingevuld met niet-rendabele onproductieve zeugen, dieren die nu dus veelal weer geruimd zijn. "De zeugenstapel was op gegeven moment 40% kleiner en veel subfokbedrijven werden getroffen door Afrikaanse varkenspest. Vervolgens worden in korte tijd weer miljoenen zeugen extra geteld. Deze vraag naar goede fokdieren kan simpelweg niet op zo'n korte termijn geheel goed zijn ingevuld."

Weipermeaat als sterke indicator
De afbouw van de varkensstapel is afgelopen periode veel sneller gegaan dan de 2,68 miljoen zeugen die nu officieel minder worden geteld, aldus insiders. "We zien het in regio's onder meer aan de prijzen voor biggenvoeringrediënten." Afgelopen jaar zijn bijna alle zuivelgerelateerde producten in prijs gestegen, ook weipermeaat. Dit product wordt voor het overgrote deel ingezet in biggenvoeders. "Nadat we in 2019, op het hoogtepunt van Afrikaanse varkenspest, hier in China lage prijzen voor zagen, stegen de prijzen eind 2020 tot ruim boven het wereldmarktniveau. Dat was op het moment dat veel met vleesvarkens bevolkte zeugenbedrijven massaal biggen kregen."

"Sinds afgelopen voorjaar zijn de prijzen voor weipermeaat dalende. Dit ondanks het feit dat het product op de wereldmarkt duurder werd. Weipermaat is in China tientallen procenten goedkoper dan op de wereldmarkt. Het is voor mij behoorlijk helder: er zijn op dit moment weinig biggen beschikbaar in China en dat leidt tot een krappe markt in 2022. In mijn ogen is weipermeaat een goede indicator om de ontwikkeling van de Chinese varkensstapel te duiden. Beter dan bijvoorbeeld het gevraagde volume tarwe en soja."

Opvallend is dat het Amerikaanse ministerie van Landbouw eerder ook al hintte op een fors kleinere varkensstapel. De afgelopen maanden stabiliseerde de Chinese varkensvleesimport al (in september gin het om 310.000 ton, in oktober om 300.000 ton en in november om 310.000 ton) en het is niet onaannemelijk dat we in 2022 wat herstel van de volumes gaan zien. Het heeft er dan ook alle schijn van dat de nu waar te nemen rust deels gecreëerde rust is.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden