Shutterstock

Analyse Varkens

Kerstreces op de varkensmarkt

24 December 2021 - Redactie Foodbusiness

Het is merkbaar dat de activiteiten op de varkensmarkt op een lager pitje staan. Spannend is het allerminst. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wie bij bookmakers momenteel inzet op een verhoging, haalt waarschijnlijk de jackpot wanneer hij of zij gelijk krijgt. De winkansen zijn minimaal. Er is momenteel werkelijk nul vertrouwen dat de markt op korte termijn op een prijsverhoging afstevent. Een verlaging is ook niet aan de orde. 

In Duitsland blijft voor de derde week op rij sprake van een prijsspagaat. Waar de VEZG-notering op €1,23 per kilo prijkt, hanteren grote slachterijen een 'hauspreise' op €1,20 per kilo. Het is typerend voor het sentiment dat dit jaar gaande was op de markt.

Beperkte plaatsingsmogelijkheden
De plaatsingsmogelijkheden voor vleesvarkens zijn deze week al geslonken. Ook volgende week zit er weinig trek in de lucht nu de vleesverwerkende industrie vakantie viert en daardoor om minder grondstof verlegen zit. In de eerste week van januari worden de activiteiten weer opgestart en pas vanaf de tweede week draaien zij weer normaal.

Veel meer woorden dan dit hoeven we daarom dit keer niet 'vuil' te maken aan de saaie varkensmarkt. De DCA Beursprijs 2.0 blijft voor volgende week staan op €1,19 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs van levende varkens noteert onveranderd op €0,90 per kilo. Daarmee blijven de noteringen voor de dertiende achtereenvolgende keer gelijk. Een record, waar niemand trots op is. 

Toelichting op notering vanuit DCA Markets

DCA Beursprijs 2.0 Opgaven van - tot Gemiddelde Notering
Levend €0,90 - €0,91 €0,901 €0,90
Geslacht €1,19 - €1,19 €1,190 €1,19
Toelichting op de notering voor week 52:

De prijsstelling voor de laatste week van 2021 inzake de DCA Beursprijs 2.0 kan gelet op de week tussen Kerst en de jaarwisseling maar 1 kant op en dat is een zijwaartse. In deze periode is het slachttempo geen 100%. In aanloop naar deze weken is er een voorschot genomen op het (te verwachten) aanbod varkens om deze zo goed mogelijk te plaatsen en dat lijkt te hebben gewerkt. Er zijn meerdere meldingen dat het aanbod van varkens behoorlijk is geslonken.

In totaal waren de opgaven voor geslachte varkens deze week 17 (+2). Voor levende varkens werd 16 keer een prijs ingevoerd (0). De getallen tussen haakjes geven aan hoeveel opgaven er aan de onderkant buiten de boot vielen (negatieve getal) en hoeveel aan de bovenkant (positieve getal). Wanneer er een nul staat zijn alle opgaven meegenomen.

Opmerkingen van handelaren meegegeven met de prijsmutatie voor week 52:
- Deze week leuk door de varkens heen gekomen. Volgende week valt ook niet tegen, maar er is ook minder aanbod aan slachtrijpe varkens.
- Aanbod varkens voor de gebroken week is niet extreem. Mede vanwege overheidsregels en de toch mooi eindsprint richting Kerst in het aantal slachtingen blijkt de voorraad fors geslonken.
- Onveranderd.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden