Shutterstock

Nieuws Melk

Prijs slachtkoeien blijft ongekend hoog

23 December 2021 - Redactie Foodbusiness

Het aanhoudend krappe aanbod blijft de prijzen voor slachtvee stutten; zelfs wanneer de nieuwe coronamaatregelen voor een moeizamere vleeshandel zorgen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het hele jaar al ligt het aanbod van slachtrunderen op een laag niveau. Het zorgt er - in combinatie met de versoepelde coronamaatregelen - voor dat de prijzen stappen omhoog blijven zetten. Begin december deed het idee de ronde dat de top bereikt was. De kerstbevoorrading loopt ten einde en nieuwe coronabeperkingen remmen de vleeshandel. Toch is het aanbod dusdanig krap dat de prijzen voor slachtvee (na een kleine dip) verder zijn gestegen.

Slachtingen
Vorig jaar werden tot en met week 49 ruim 536.000 runderen geslacht, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dit jaar werden in dezelfde periode krap 453.000 stuks rundvee geslacht. Een afname van 83.000 dieren, ofwel een min van dik 15%. Ook in Duitsland was sprake van een klein aanbod aan runderen dit jaar, wat voor de Nederlandse markt ondersteunend werkt.

Recent dikten de prijzen voor slachtkoeien in Nederland verder aan. Daar waar de prijs van worstkoeien (van de eerste kwaliteit) enkele weken terug een dubbeltje werd teruggezet, dikte deze in de drie opeenvolgende weken telkens een stuiver aan. Daardoor is het historische niveau van november nu doorbroken. Worstkoeien (van de eerste kwaliteit) noteren gemiddeld €3,08 per kilo, geslacht gewicht.

China staat Braziliaans rundvlees toe
's Werelds grootste rundvleesimporteur, China, staat inmiddels de import van Braziliaans rundvlees weer toe. Maandenlang lag de exportstroom stil door de vondst van twee BSE-gevallen bij Braziliaanse koeien. Braziliaanse veehouders uitten meermaals hun ongenoegen over de gang van zaken. Dit omdat China de belangrijkste afnemer van Braziliaans rundvlees is. China importeerde ruim 500.000 ton rundvlees uit het land over de eerste zeven maanden van het jaar. Dit vertegenwoordigde een waarde van meer dan $2,4 miljard.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden