Shutterstock

Analyse Varkens

Moeilijk jaar varkensmarkt onveranderd afgesloten

22 December 2021 - Redactie Foodbusiness

De varkensmarkt gaat onveranderd het jaar uit. De Duitse varkensnotering blijft staan en sluit daarmee een beroerd jaar af op een zeer laag niveau. Het aantal slachtingen in Duitsland liep vorige week verder op en het lijkt erop dat de slachthuizen redelijk 'aan' zijn. Toch zijn de verwachtingen voor begin 2022 nog onzeker.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vleesmarkt is impulsloos, al konden vorige week enkele plusjes worden genoteerd. Opnieuw werden ribben en nekken iets duurder (respectievelijk €0,03 en €0,02). Dat blijkt uit opgaven van handelaren bij DCA Markets voor de noteringen voor varkensonderdelen. In Duitsland wordt echter melding gemaakt van verlaagde verkoopprijzen voor onderdelen. Maatregelen om het coronavirus in de hand te houden, remmen de afzet. Ook de export naar derde landen verloopt onveranderd moeilijk. Sowieso zijn de eerste weken van het jaar traditioneel lastig.

Varkensaanbod voelt niet meer zo ruim aan
In tegenstelling tot enkele weken terug is het aanbod van levende varkens niet meer extreem ruim, al is van krapte zeker geen sprake. Er is afgelopen weken flink doorgeslacht in zowel Nederland als Duitsland. Daar waar de slachtaantallen een tijd rond de 840.000 stuks bewogen en vervolgens wat opklommen naar 870.000 stuks, hingen er vorige week 904.000 varkens aan de Duitse haken. Het gemiddeld geslacht gewicht liep opnieuw behoorlijk terug (-400 gram) tot 96,5 kilo. 

Ook in Nederland werd door diverse slachterijen op zaterdag geslacht, wat extra plaatsingsruimte bood. De slachtplannen worden de komende weken weer teruggeschroefd. Ondanks dat Kerst in het weekend valt, zal er minder worden geslacht. Het varkensaanbod is voor de slachters ruim voldoende om de vraag af te dekken. Nog steeds wordt een negatieve correctie in de eerste weken van het jaar niet geheel uitgesloten, melden handelaren.

De Duitse VEZG-notering is vastgesteld op €1,23 per kilo geslacht gewicht. De grote Duitse slachters blijven een hauspreise hanteren ter hoogte van €1,20 per kilo geslacht gewicht. De eerstvolgende VEZG-notering wordt bekend gemaakt op 5 januari 2022.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden