Eigen foto

Analyse Biggen

Zesde stijging op rij voor DCA BestPigletPrice

20 December 2021 - Wouter Baan

De naderende feestdagen zijn geen sta in de weg voor hogere biggenprijzen. Europabreed kruipen de noteringen uit het prijsdal. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afzet van biggen verloopt ook deze week goed bij een overzichtelijk aanbod, zo geven handelaren aan. Er is in de afgelopen weken relatief veel geslacht en dat creëert plaatsingsruimte. Varkenshouders leggen daarbij vlot om de prijsstijgingen voor te zijn.

Noteringen in de lift
Ook de export naar Duitsland en Spanje verloopt prima. We zien in die landen dan ook hogere biggenprijzen. De Duitse VEZG-notering stijgt deze week met €1 tot €23 per big. De biggenprijs in Spanje ging vorige week met €2 omhoog tot €25. Op basis van de opgaven stijgt de DCA BestPigletPrice deze week met €1 tot €25,50.

De verwachting is dat de afzet tussen Kerst en nieuwjaar wat gas terug neemt. Begin 2022 kan dan opnieuw de balans worden opgemaakt. Heel veel stijgingspotentie lijkt er vooralsnog niet te zijn, gezien de matige perspectieven op de varkensmarkt. Wel denken handelaren dat biggenprijzen binnen afzienbare weken richting de €30 kan.

Toelichting DCA Markets

DCA BestPigletPrice Opgaven van - tot Gemiddeld Notering Aantal opgaven
Week 51 24,50 - 26,50 25,321 25,50 18

Toelichting:
De biggen lopen vlot weg, niet alleen op de exportmarkt. Ook in het binnenland is de vraag naar biggen goed. Op dit moment plaagt transportcapaciteit de daadwerkelijke afzet richting Spanje, doordat veel chauffeurs voor de Kerst op tijd thuis willen zijn. Desondanks worden de biggen vlot geplaatst, wat terug te zien is in de opgaven van handelaren.

In totaal waren er deze week 17 opgaven (0). De getallen tussen haakjes geven aan hoeveel opgaven er aan de onderkant buiten de boot vielen (negatieve getal) en hoeveel aan de bovenkant (positieve getal). Wanneer er een nul staat zijn alle opgaven meegenomen.

Opmerkingen van handelaren meegegeven met de prijsmutatie voor week 51:
- Ondanks stroeve varkensmarkt toch nog kleine verhoging biggennotering noodzakelijk.
- Max €0.50 erbij lastige week biggenmarkt (vrije handel) ivm geen drukte met opleggen.
- Biggenprijs onveranderd. Deze week en as week rust bewaren op de markt en niet ontsporen met prijsverhogingen. Daarbij staat onze prijs tov de Duitse notering goed.
- Afzet loopt duidelijk beter. Zal na Kerst en de jaarwisseling blijken of het echt beter is. Doe niet te grote stappen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden