Shutterstock

Analyse Paneermeel

Paneermeel lift mee op sentimenten granenmarkt

21 December 2021 - Rianne Nieuwenhuize

Paneermeel lift nog altijd mee op de positieve sentimenten van de Europese granenmarkt. De tarwenotering is weliswaar gezakt, maar staat nog steeds op een relatief hoog niveau. Doordat additieven als zetmeel schaars zijn, moeten bedrijven hier meer moeite voor doen bij de inkoop. Dat merken ze ook bij Koopmans.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bauke Wierda, sourcingmanager bij Koopmans, geeft aan dat er - ondanks de zakkende tarweprijs - weinig veranderd is in de markt. "We hebben nog steeds te maken met schaarste van kwaliteitstarwe. Dit heeft tot gevolg dat de premies hoger worden. Dat is slecht nieuws. Daarbij komt bij dat de beschikbaarheid van additieven, zoals zetmeel, moeilijker verkrijgbaar zijn. Wij halen dit nu soms uit andere Europese landen; dat kost iets meer tijd en energie, maar we slagen er nog in om voldoende hierheen te halen. We laten het in ieder geval niet overvliegen uit andere continenten, dat wordt echt te duur."

De tarwenotering op de Matif stond halverwege november op het hoogste niveau in tijden: €299 per ton. Woensdag 15 december daalde de notering naar €275 per ton en vrijdag 17 december klom deze weer naar €278 per ton. Wierda denkt dat de Matif op dit niveau blijft de komende week: "De Matif is wat gedaald en dat geeft iets lucht qua inkoopprijs. Maar uiteindelijk zakt deze niet zo snel, omdat de premies hoog zijn. En dan hebben we het nog niet over blijvend hoge transportkosten gehad. Het spul moet uiteindelijk ook bij de molens komen." 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden