Unsplash

Analyse Varkens

Varkensaanbod iets minder drukkend, Hauspreis blijft

15 December 2021 - Redactie Foodbusiness

Nadat de Duitse prijsmelders van de Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch de varkensnotering vorige week met €0,03 opschroefden, werd dit door de grote slachters niet geaccepteerd. Toch ziet men deze week geen noodzaak om het niveau weer aan die van de Duitse slachthuizen aan te passen. Het aanbod levende varkens lijkt wat minder omvangrijk te worden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afgelopen weken is er Europa breed volop geslacht. Ook in Nederland en Duitsland liepen de geslachte aantallen op wat de druk iets van de levende markt afgehaald heeft, ook al zijn er nog altijd voldoende varkens voor de slachthuizen beschikbaar. Bij handelaren klinkt bovendien iets minder negativiteit over de periode vlak na de feestdagen dan enkele weken terug. Er was behoorlijke angst voor een moeilijke periode. Nu de prop zware varkens toch wat weggewerkt is, wordt de aanbodsdruk voor de komende weken links en rechts toch wat kleiner ingeschat dan eerder gedacht.

Stabiele vleeshandel, hogere slachtaantallen
De vleeshandel verliep vrij stabiel afgelopen week. Hoewel de volumes wat hoger liggen in aanloop naar de feestdagen kunnen er prijstechnisch nauwelijks stappen worden gemaakt. Het karkas brengt volgens het DCA-Varkensonderdelenprijzenoverzicht gemiddeld €0,24 cent per kilo meer op. Er werden kleine plusjes opgetekend voor nekken en ribben, zo blijkt uit de prijsopgaven.

In Duitsland werden vorige week bijna 885.000 varkens geslacht. Het was de derde week op rij dat het aantal boven de 850.000 stuks uitkwam. Dat het slachtrijpe aanbod redelijk lijkt weggeslacht blijkt ook uit het feit dat het gemiddelde geslacht gewicht behoorlijk terugliep: met 0,4 kilo tot 96,9 kilo gemiddeld. Ook in Nederland liep het aantal slachtingen de afgelopen weken op. In week 48 kwamen er ruim 324.000 varkens aan de haak, het hoogste aantal sinds week 18 dit jaar. Het geslachte gewicht deed ook in eigen land een flinke stap terug naar 98,9 kilo gemiddeld, dat was in week 47 nog ruim 100 kilo.

De Duitse VEZG-notering bleef vandaag onveranderd staan op €1,23 per kilo geslacht gewicht. De grote Duitse slachthuizen accepteren de verhoging van vorige week opnieuw niet en houden een Hauspreis op €1,20 per kilo. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden