Shutterstock

Analyse Zonnebloemolie

Angst laat vraag naar zonnebloemolie dalen

17 December 2021 - Rianne Nieuwenhuize

Ook de markt voor zonnebloemolie kampt met de naweeën van de introductie van de omikronvariant van het coronavirus. Door angst in de markt neemt de vraag af, wat een stijging in de prijs van zonnebloemolie tot gevolg heeft. Er wordt tegelijkertijd een recordoogst van zonnebloemen verwacht, wat maakt dat een blijvend hoge prijs niet wordt verwacht.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds begin december is de prijs voor zonnebloemen in Oekraïense havens gestegen tot 20.000 Oekraïense hryvnia per ton, wat neerkomt op $0,72 per ton. Analisten zien echter dat de markt momenteel tegenzit en verwachten daarom een daling in de prijs. De prijzen voor zowel palmolie als sojaolie dalen, en zonnebloemolie is behoorlijk afhankelijk van de dynamiek in die markten. Tel daar de onzekerheid rondom de omikronvariant bij op, en de chaos is compleet. Dit heeft een lagere vraag naar zonnebloemolie tot gevolg.

De bruto-oogst van zonnebloemen realiseert dit jaar een record, waardoor analisten verwachten dat de prijs in de loop van aankomend jaar zal dalen. Een bijkomende onzekere factor is de Turkse markt, die met een gebrek aan grondstoffen voor de productie van zonnebloemolie kampt. Dat is weer een gevolg van de zomerbranden van dit jaar.

Prijzen verhogen
De regering in Turkije heeft daarom een exportquota toegewezen. Rusland en Oekraïne zien zich genoodzaakt de prijzen van producten op de Turkse markt te verhogen. Het is de nog wel vraag of dit een negatief effect op de import van zonnebloemolie heeft. Turken kiezen traditiegetrouw namelijk voor zonnebloemolie uit Oekraïne en Rusland, al kunnen ze nu natuurlijk ook andere wegen bewandelen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden