Shutterstock

Analyse Gevogelte

Pluimveeprijs veert verder op richting Kerst

9 December 2021 - Wouter Baan

De pluimveeprijzen trekken verder aan richting de kerstdagen. Schaarste is het sleutelwoord dat de hogere prijzen bewerkstelligd. Voor het nieuwe jaar zijn echter nog genoeg onzekerheden in de markt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde pluimveeprijs (klasse A) noteerde dit najaar vrij stabiel iets onder het niveau van €2 per kilo. Afgelopen weken is de prijs aangetrokken richting de €2,10 per kilo. Dit niveau is in veel Europese landen nog niet bereikt, maar het is niet onwaarschijnlijk dat dit binnen afzienbare tijd gebeurt. De markt laat namelijk een stijgende tendens zien. De prijzen bewegen momenteel zo'n 10% boven het langjarig gemiddelde. Ook de vleeskuikenprijs in Nederland beweegt omhoog en is afgelopen weken de grens van €0,90 per kilo gepasseerd. 

Perspectief wereldmarkt
Op de wereldmarkt liggen de Europese prijzen vlakbij die in de Verenigde Staten. De Braziliaanse prijzen bewegen daar aanzienlijk onder, maar dat is gebruikelijk. De Europese exporteurs kunnen daarbij profiteren van de zwakke euro die de afzet meewind geeft. Overigens komt dat niet per se tot uiting in de exportcijfers. Cijfers van Eurostat tonen namelijk aan dat de afzet dit jaar achterblijft op eerdere jaren. In de periode januari tot en met augustus exporteerden Europese landen 972.000 ton. In de jaren hiervoor bewoog het exportcijfer dan al vaak (ruim) boven de 1 miljoen ton.

De stagnerende exportcijfers hebben te maken met de beschikbaarheid van pluimveevlees. In de eerste acht maanden van dit jaar daalde de productie in de eurozone met 3,4%. Met een krimp van 15% behoort Nederland tot de grootste dalers. Net als Polen waar de productie met 7% kromp als gevolg van grootschalige vogelgriepuitbraken en de ruimingen die daarmee gepaard gingen. De krimp in ons land komt door stoppers en de opkomst van welzijnsconcepten die het aantal dieren per vierkante meter beperken.

Verwachtingen nog onzeker
De verwachting is dat de markt tot aan de kerst steun krijgt van een hogere retailvraag. In het nieuwe jaar moet blijken of de stijging doorzet. Veel zal daarbij afhangen de ontwikkelingen omtrent vogelgriep aan de aanbodszijde van de markt. De vraag zal mede afhangen van de situatie rond het coronavirus en de beperkende maatregelen.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox