Shutterstock

Analyse Koffie

Lage opbrengsten houden koffieprijzen hoog

8 December 2021 - Kimberly Bakker

De lage opbrengstverwachtingen voor zowel Arabica- als Robusta-koffiebonen houden de prijzen op een hoog niveau. Beide koffiebonensoorten laten op de Intercontinental Exchange een stijging zien ten opzichte van vorige week. Voor Robusta is de verwachting zelfs dat op termijn een prijsniveau van $2,75 per kilo aangetikt kan worden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De verwachtingen voor de oogst van Arabica-koffiebonen in Brazilië is nog steeds niet goed. De schade van de droogte en vorst aan het begin van het seizoen blijft heviger dan verwacht, waardoor inmiddels duidelijk is dat de opbrengst écht fors lager uitkomt dan in voorgaande seizoenen. Ook in Colombia zijn de opbrengstverwachtingen beperkt, met een opbrengst die in november 22% lager lag dan een jaar eerder. Tegelijkertijd bevinden de voorraden op de beurs van de Intercontinental Exchange (ICE) zich op het laagste niveau in bijna een jaar tijd. Door wereldwijde vertragingen in het containervervoer is de beurs op dit moment de goedkoopste bevoorradingsbron.

Bovenstaande zorgt ervoor dat de ICE-notering voor Arabica-bonen op een hoog niveau blijft staan. Dinsdag 7 december sloot de notering op $5,38 per kilo. Een verschil van 4,6% met een week eerder; toen stond de notering op $5,14 per kilo. Dat de notering een week eerder zoveel lager stond, heeft te maken met de introductie van de omikronvariant van het coronavirus. Die gaf de gehele markt voor agrarische grondstoffen een zetje omlaag. Vergelijken we de notering met een jaar terug ($2,58 per kilo), dan staat deze momenteel 108% hoger.

Regen beïnvloedt Robusta-oogst
Ook voor Robusta-koffiebonen zijn de vooruitzichten somber. Recente regenval in Vietnam, de grootste producent van Robusta-bonen, heeft de oogst verstoord. Daarnaast ondervindt het land nog altijd hinder van de coronapandemie. Buitenlandse arbeidskrachten zijn schaars, terwijl die in het oogstseizoen juist hard nodig zijn. De Vietnamese export van koffiebonen heeft over de eerste elf maanden van het jaar een daling van 4,4% laten zien, tot 1,36 miljoen ton.

De ICE-notering voor Robusta-koffiebonen sloot dinsdag 7 december op $2,39 per kilo. Dat is een verschil van zo'n 5,7% ten opzichte van een week eerder; op dinsdag 30 november stond de notering op $2,26 per kilo. Vietnamese boeren bieden de koffie op de binnenlandse markt momenteel aan voor omgerekend $1,79 tot $1,83 per kilo. Dat is iets hoger dan een week eerder. Voor een contract met levering in maart ligt de prijs rond de $250 tot $270 per ton.

Analisten verwachten dat de beursnotering – door krapte op de markt – op termijn kan stijgen naar $2,75 per kilo. Die gedachte is niet vreemd, want ook minder grote producenten hebben het zwaar. Indonesië voerde afgelopen maand 70,8% minder Robusta-koffiebonen uit: 8.811 ton. Deze bonen worden verkocht – levering in maart – voor een prijs rond de $250 per ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden